Tijekom korona krize ovog proljeća, zbog straha od prekida u lancu opskrbe i mogućih nestašica, svi su u Hrvatskoj zazivali revitalizaciju domaće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda te isticali problem niske samodostatnosti. Brojni proizvođači povrća odazvali su se i povećali proizvodnju, a tek ćemo krajem godine moći podvući crtu i vidjeti je li njihov trud nagrađen. Unatoč svim povoljnijim trendovima na tržištu zbog utjecaja korona krize, tek rijetki domaći proizvođači povrća ove će godine biti zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima. Proizvodnja je ove sezone bila ujednačena s jako malo ekstremnih vremenskih prilika, a procjene govore da će u konačnici proizvodnja biti na razini prošle godine. Cijene na tržištu kroz sezonu bile su znatno niže od uobičajenih, a uslijed tržišnih viškova iz zemalja EU rastao je i uvoz te su domaći proizvođači bili izloženi snažnoj konkurenciji.
Povrće i krumpir u Hrvatskoj se proizvode na samo 19.000 ha, od kojih više od 10.000 ha otpada na krumpir, a 9000 ha na ostalo povrće. Ukupna proizvodnja povrća kretala se posljednjih godina od 176.000 tona do 190.000 tona, od čega je proizvodnja za tržište (intenzivna proizvodnja) iznosila nešto više od 150.000 tona. Proizvodnja u povrtnjacima (za vlastite potrebe) iznosila je 35.000 tona. Prinos povrća kreće se od 19 tona/ha do 22 tone/ha, što je relativno skromno za današnju suvremenu i tehnološki visoko opremljenu proizvodnju povrća.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu