Dio malih poduzetnika ostao na cjedilu s vladinim mjerama

Autor: Marija Crnjak , 29. ožujak 2020. u 22:00
GettyImages

Ne mogu otvoriti paušalni obrt uz poticaje, niti kao nezaposleni mogu koristiti nove olakšice.

U donošenju i primjeni Vladinih mjera za spašavanje gospodarstva od posljedica koronavirusa dio poduzetnika ostao je na cjedilu.

Primjer su paušalni obrtnici korisnici poticaja za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji su prvo bili ostali zaboravljeni prilikom donošenja vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, te ih ne bi mogli koristiti.

Nakon intervencija Hrvatske obrtničke komore i peticije koja je u nekoliko dana skupila gotovo 10 tisuća potpisa, propust je tek djelomice ispravljen, jer je dio malih poduzetnika ostao i dalje zakinut za državnu pomoć.

Dodatan nered izazvala je i odluka da se navedena mjera poticaja za samozapošljavanje u međuvremenu ukine.

Naime, kako se navodi na stranicama Hrvatske obrtničke komore, dogovoreno je da obrtnici koji su korisnici mjere samozapošljavanja HZZ-a, uz stavljanje te mjere u moratorij, mogu koristiti mjeru za očuvanje radnih mjesta za sebe osobno, kao i za svoje djelatnike.

Osim toga, prihvaćen je zahtjev komore da se korištenje mjere za očuvanje radnih mjesta proširi i na novoosnovane obrte te prema tome, svi oni koji su obrt registrirali prije 29. veljače 2020. godine, također mogu predati zahtjev za ostvarenje te mjere.

No, kako upozoravaju sugovornici Poslovnog dnevnika iz redova malih poduzetnika koji su pokrenuli peticiju, dio ih je i dalje ostao u škripcu.

Maja Mahovlić, poduzetnica koja je pokrenula peticiju da se ispravi nepravda prema ovom profilu korisnika, pojasnila nam je kako postoji niz poduzetnika koji su obrt registrirali nakon 29. veljače, ali i onih koji su zapeli u pola procesa ishođenja prava za poticaj na samozapošljavanje.

“Radi se o pojedincima koji su prijavljeni na HZZ, ne primaju nikakvu naknadu, i krenuli su u naglo obustavljen postupak apliciranja za HZZ mjeru poticaja za samozapošljavanje i otvaranje paušalnog obrta. Već su prošli stručne radionice, napravili poslovni plan koji im je sad odbijen ne zato što ne valja, nego zato što je mjera obustavljena, kao i njihov postupak, i oni se sad nalaze u situaciji da niti više mogu otvoriti paušalni obrt uz poticaje niti, kao nezaposleni koji ne primaju naknadu, imaju pravo na ijednu vladinu mjeru za pomoć gospodarstvu”, pojasnila nam je Maja Mahovlić.

Komentari (2)
Pogledajte sve

@goranmahovlic

https://www.citizengo.org/hr/signit/177719/view

S time da je peticija pokrenuta prije, u međuvremenu su se mjere promijenile, a mi smo po trenutnom stanju stvari izvisili…

Bome izgleda da je puno ljudi zaglavilo s HZZ-om zadnjih dana…

Možda je sazrio trenutak da se napokon ukine ta besmislena institucija. Ja nisam čuo da je itko ikad dobio posao preko njih. Ja bi umjesto tih potpora puno radije da me rasterete poreza i nameta. Ovo da birokrat koji nema veze s realnošću odlučuje tko smije preživit, tko ne (korona mjere) ili tu gleda moj troškovnik što smijem uzet što ne, skriža mi bezveze što on misli da mi ne treba, zakasnio si jedan dan s doprinosima, vraćaj 11 000kn. Odbije poslovni plan kojeg nije ni pročitao, ali nema veze daj se ti opet prijavi. Žalibože natezanja s njima i izgubljenog vremena…

Da li imate link na peticiju?

Ja uopće ne mogu doći do HZZ-a (ne javljaju se na telefone niti na mail) da ih pitam u kojem je stanju moja prijava (kada se prijavim piše da je poslano na potpis u središnji ured). Na HZZ-o sam se prijavio 1.1 i tek 6.3. uspio predati plan jer je bilo teško doći na red da se odrade sve potrebne konzulzacije 🙁

Objava čeka odobrenje

New Report

Close