Jedno od najvećih europskih znanstvenih priznanja ali i dva i pol milijuna eura, otišlo je u ruke Hrvatici

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2020. u 09:04
Foto: Getty Images

Riječanka s adresom u Stockholmu opisala je kako bi njezin projekt uvelike mogao u budućnosti promijeniti borbu protiv neke epidemije.

Jedno od najvećih europskih znanstvenih priznanja otišlo je u ruke Hrvatici koja živi u Švedskoj. Čak dva i pol milijuna eura naprednih nepovratnih sredstava Europskog istraživačkog vijeća zaslužila je Dragica Krafić Jensfelt, piše RTL.

Njezin se istraživački rad bavi robotikom, a smatra se da bi upravo u idućoj epidemiji ti roboti mogli pomoći u borbi, primjerice stavljajući oboljelima respiratore.

Profesorica je kompjutorskih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu, direktorica Centra za autonomne sustave, članica Švedske kraljevske akademije inženjerske znanosti, i niz se nastavlja. Riječanka s adresom u Stockholmu opisala je kako bi njezin projekt uvelike mogao u budućnosti promijeniti borbu protiv neke epidemije.

“Sam cilj ovog projekta je istraživački rad u području robotičkih sustava koji će moći koristiti dvije ruke i sve senzore koji su nužni da bi se razvili sustavi koji na neki način mogu koristiti robote u aplikacijama gdje ljudi koriste svoje ruke”, kazala je.

Tako bi primjerice robot mogao staviti oboljelom respirator ili pomoći pri nekom zahvatu. Fokus je zato na omogućavanju robotima da se koriste rukama i šakama kao i ljudi, točnije, da budu još precizniji od ljudi.

“Uzimamo zdravo za gotovo koliko su naše ruke precizne i ta interakcija između ruku i samog mozga. Puno je kompliciranije kad se trebaju razviti sustavi tog tipa. Tako da će nam sigurno trebati  još 20-ak godina da bi se razvili roboti koji imaju takve mogućnosti”, dodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close