Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Janjetinu ispod peke proslavit ću u svijetu

Autor: Eleonora Dukovac
04. prosinac 2006. u 06:30
Podijeli članak —

Pieters je šefovao u kuhinjama prestižnih hotelskih kuća: Damman u Saudijskoj Arabiji, Miramar u Egiptu, Dolder Grand Hotel u Zürichu i Shangri La u Jakarti

Steven Pieters slovi za jednog od najboljih svjetskih kuhara. U njegovim je gastronomskim delicijama uživao Mick Jagger, Nelson Mandela, jordanski kralj i kraljica, Bono Vox i ostala svjetska elita iz redova aristokracije, državnika, estradnih zvijezda, a danas gosti luksuznog dubrovačkog hotela Bellevue gdje je direktor odjela hrane i pića. Bio je šef kuhinje u prestižnim hotelskim kućama Damman u Saudijskoj Arabiji, Miramar u Egiptu, Dolder Grand Hotel u Zürichu i Shangri La u Jakarti.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Na prvi pogled
Nakon bjelosvjetskih kuhinja, koncem 2004. godine Pieters je stigao u Dubrovnik koji ga je, kaže, očarao na prvi pogled. Tada je postavljen za šefa kuhinje hotela Excelsior, grupacije Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka. U Hrvatskoj je drugi put jer je sredinom devedestih dvije godine bio šef kuhinje u zagrebačkom Sheratonu. Zato već dobro govori naš jezik na kojem u kuhinji isključivo komunicira. Hrvatsku gastronomiju drži jedinstvenom i osvježavajućom, i smišlja kako će je sa svojim timom prezentirati na najvišim razinama. Od hrvatskih specijaliteta najomiljenija mu je janjetina pod pekom. Smatra da je to zaista najukusniji način pripremanja janjetine i najavljuje kako će tu metodu primjenjivati gdje god bude radio u svijetu, a hrvatska kuhinja uvijek će biti zastupljena u njegovoj budućoj kulinarskoj ponudi. “Uz toliko Hrvata koji žive u inozemstvu mislim da stranci već moraju imati neke osnovne predodžbe o hrvatskoj gastronomiji jer se Hrvati toliko ponose svojim porijeklom i promoviraju svoju kulturu i gastronomiju, što sam doživio nekoliko puta. Dobar je primjer kada je supruga poznate holivudske zvijezde posjetila Tavernu Rusticu Hotela Excelsior – komentirala je da joj dnevno dostavljaju svježe kalifornijske lignje koje se također pripremaju na roštilju, ali da nikada nisu bile tako ukusne kao one koje je jela u Dubrovniku. Odgovorio sam joj vrlo jednostavno: “Možete imati najbolje sastojke na svijetu, ali naša je tajna ta ljepota pred vama”, prisjeća se Pieters čija ljubav prema kulinarstvu seže još u dane djetinjstva. Hobi mu je postao životna profesija kad je početkom devedesetih diplomirao na Fakultetu za kulinarstvo i katering menadžment u Durbanu. Među uzorima mu je Marco Pierre White, prvi britansko-talijanski šef i najmlađi šef kuhinje koji je ikada osvojio 3 Michelin zvjezdice kao i 5 crvenih “Knife and fork” oznaka. Posebno cijeni rad Toma Gretića, šefa kuhinje Hotela Dubrovnik Palace, koji je po njemu utjelovljenje šefa novog milenija.

Steven Pieters slovi za jednog od najboljih svjetskih kuhara. U njegovim je gastronomskim delicijama uživao Mick Jagger, Nelson Mandela, jordanski kralj i kraljica, Bono Vox i ostala svjetska elita iz redova aristokracije, državnika, estradnih zvijezda, a danas gosti luksuznog dubrovačkog hotela Bellevue gdje je direktor odjela hrane i pića. Bio je šef kuhinje u prestižnim hotelskim kućama Damman u Saudijskoj Arabiji, Miramar u Egiptu, Dolder Grand Hotel u Zürichu i Shangri La u Jakarti.

Na prvi pogled
Nakon bjelosvjetskih kuhinja, koncem 2004. godine Pieters je stigao u Dubrovnik koji ga je, kaže, očarao na prvi pogled. Tada je postavljen za šefa kuhinje hotela Excelsior, grupacije Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka. U Hrvatskoj je drugi put jer je sredinom devedestih dvije godine bio šef kuhinje u zagrebačkom Sheratonu. Zato već dobro govori naš jezik na kojem u kuhinji isključivo komunicira. Hrvatsku gastronomiju drži jedinstvenom i osvježavajućom, i smišlja kako će je sa svojim timom prezentirati na najvišim razinama. Od hrvatskih specijaliteta najomiljenija mu je janjetina pod pekom. Smatra da je to zaista najukusniji način pripremanja janjetine i najavljuje kako će tu metodu primjenjivati gdje god bude radio u svijetu, a hrvatska kuhinja uvijek će biti zastupljena u njegovoj budućoj kulinarskoj ponudi. “Uz toliko Hrvata koji žive u inozemstvu mislim da stranci već moraju imati neke osnovne predodžbe o hrvatskoj gastronomiji jer se Hrvati toliko ponose svojim porijeklom i promoviraju svoju kulturu i gastronomiju, što sam doživio nekoliko puta. Dobar je primjer kada je supruga poznate holivudske zvijezde posjetila Tavernu Rusticu Hotela Excelsior – komentirala je da joj dnevno dostavljaju svježe kalifornijske lignje koje se također pripremaju na roštilju, ali da nikada nisu bile tako ukusne kao one koje je jela u Dubrovniku. Odgovorio sam joj vrlo jednostavno: “Možete imati najbolje sastojke na svijetu, ali naša je tajna ta ljepota pred vama”, prisjeća se Pieters čija ljubav prema kulinarstvu seže još u dane djetinjstva. Hobi mu je postao životna profesija kad je početkom devedesetih diplomirao na Fakultetu za kulinarstvo i katering menadžment u Durbanu. Među uzorima mu je Marco Pierre White, prvi britansko-talijanski šef i najmlađi šef kuhinje koji je ikada osvojio 3 Michelin zvjezdice kao i 5 crvenih “Knife and fork” oznaka. Posebno cijeni rad Toma Gretića, šefa kuhinje Hotela Dubrovnik Palace, koji je po njemu utjelovljenje šefa novog milenija.

Strast i ljubav
“Imao sam veliku sreću što sam dosad imao priliku bliže upoznati kuhinje osam različitih zemalja i uvijek me iznova mogu inspirirati i potaknuti da naučim više. Biti šef kuhinje zapravo je način življenja, razmišljanja o novim stvarima, stalnim inspiracijama i neprekidnom učenju. Ponekad se započne ujutro, a završi tek sljedećeg jutra. Za tako nešto potrebna je strast i ljubav”, tumači Pieters čije je porijeklo u dalekom Durbanu u Južnoj Africi, otac mu je Nizozemac, majka iz Škotske, pa svoje korijene opisuje u kuharskom stilu, nazivajući ih pravim “gulašem”. “Iako dolazim iz Južne Afrike, koju su mnogi poznati pisci i pjesnici opisali kao raj na zemlji, mistika, povijesne i prirodne ljepote Dalmacije osvojile su moje srce. Imam sreće što svaki dan dok doručkujem na svojoj terasi imam pogled na stari grad. Poticaj koji dobijete iz toga dovoljan je da inspirira jela koja će gosti pamtiti cijeli život”, priča Pieters koji u Hrvatskoj planira ostati još barem dvije godine. “Moja je majka uvijek govorila ako posežeš visoko za zvijezdama, jednom ćeš ih dotaknuti”, veli šef kuhinje Bellevuea koji na toj funkciji želi doprinijeti cilju da ovaj boutique hotel postane jedan od deset najboljih hotela na Mediteranu.

Autor: Eleonora Dukovac
04. prosinac 2006. u 06:30
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close