Ivan Jandrić iz Addiko banke ponovno izabran za predsjednika Udruženja banaka HGK

Autor: Poslovni.hr , 18. ožujak 2021. u 14:02
Press

Na sjednici se raspravljalo i o dvije teme koje su banke istaknule kao izuzetno važne u ovom trenutku.

Članice Udruženja banaka HGK na jučer održanoj izbornoj sjednici jednoglasno su izabrale člana Uprave Addiko banke Ivana Jandrića za predsjednika Udruženja u slijedećem četverogodišnjem mandatu, a za njegove zamjenike izabrani su član Uprave Hrvatske poštanske banke Anto Mihaljević i  direktorica Financiranja Zagrebačke banke i Mirela Budojević Čulo.

„Udruženje će nastaviti provoditi aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za bankarski sektor, a posebno one koje se odnose na razvoj financijske pismenosti građana i poslovnih subjekata te na unaprijeđenje zakonodavnog okvira“, rekao je Jandrić i dodao kako očekuje nastavak suradnje s relevantnim institucijama (Ministarstvo financija, HNB, HANFA, HBOR, Hrvatska agencija za osiguranje depozita, FINA) te razmjenu mišljenja o aktualnim temama od kojih je zamjena hrvatske kune eurom svakako jedna od važnijih. “HGK je dobra poluga za raspravu i komunikaciju zajedničkih stavova i inicijativa prema drugim gospodarskim sektorima i nadležnim institucijama” poručio je Jandrić.

Potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher rekao je kako će HGK nastaviti povezivati banke i gospodarstvenike kroz komorski sustav. „Upravo u doba globalne pandemije važnost povezivanja financijskih institucija, naročito banaka i gospodarstvenika došla je do izražaja što potvrđuju i brojni upiti i zahtjevi gospodarstvenika koje HGK svakodnevno zaprima i  koje rješavamo u komunikaciji s financijskim institucijama, bilo da se radi o odgovorima na upite, sastancima ili tematskim edukacijama, kazao je potpredsjednik HGK.

Na sjednici se raspravljalo i o dvije teme koje su banke istaknule kao izuzetno važne u ovom trenutku. Tako je direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita  Marija Hrebac održala izlaganje o novom Zakonu o sustavu osiguranja depozita koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, a o zamjeni hrvatske kune eurom s posebnim naglaskom na ulogu banaka u cijelom procesu govorio je viceguverner HNB-a dr.sc. Michael Faulend.

Podneseno je i detaljno izvješće o radu Udruženja u prethodnom mandatu tijekom kojeg je raspravljano o nizu tema koje su bankama značajne (PSD2, implementacija Zakona o platnom prometu, IFRS 9, GDPR, SEPA i dr.), dana su očitovanja na zakone i podzakonske akte u proceduri izrade, nastavljena je suradnja s nadležnim institucijama te suradnja s drugim gospodarstvenicima i stranim  institucijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close