Uzimate stan u najam? Pripazite na zamke koje vrebaju

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2017. u 08:16
Foto: Thinkstock

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama.

Uoči početka akademske godine pojačana je potražnja za stanovima jer smještaj traže brojni studenti koji nisu uspjeli upasti u studentske domove. Kako na tržištu stanova za najam ne postoje čvrsta pravila igre, buduće podstanare vrebaju brojne zamke, piše tportal.

Potraga za stanom obično kreće prikupljanjem informacija o ponudi i cijenama najma. Kako biste stekli pravi uvid, preporučljivo je proučiti što više dostupnih oglasa i odabrati najmanje pet potencijalnih meta. Odabrane stanove treba obići u što kraćem roku i prikupiti sve bitne informacije. Nakon toga možete izabrati stanove koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima te krenuti u konačne pregovore s najmodavcima.

Ključni element najma je najamnina, odnosno cijena za korištenje stana. Njezina visina ovisi o kvaliteti i opremljenosti, lokaciji i prometnoj povezanosti. U najamninu nisu uključeni troškovi režija (struja, voda, grijanje) i telekom usluga. Vodite računa o tome da oglašene cijene nisu fiksne. Stoga pokušajte pregovarati o popustu, osobito ako plaćate nekoliko mjeseci unaprijed.

Ako planirate dugoročan najam i želite mirno spavati, preporučljivo je sklopiti ugovor o najmu i u njemu navesti sve što ste dogovorili s najmodavcem. Ako pak dogovarate najam usmeno, odnosno bez ugovora, možete računati na nižu cijenu, ali i na brojne rizike koje nosi 'dogovor na riječ'. Međutim u slučaju sporova uvijek se možete pozvati na Zakon o najmu stanova, koji regulira obveze najmodavca i najmoprimca.

Nije dovoljno samo ovlaš razgledati stan i ustanoviti da raspored prostorija, namještaj i oprema odgovaraju vašim potrebama. Preporučljivo je temeljito pregledati kućanske aparate i funkcionalnost namještaja. Svakako provjerite u kakvom stanju su kreveti, a zavirite i u unutrašnjost ormara. Također, provjerite kako rade kućanski aparati i kojem energetskom razredu pripadaju. Ako uočite oštećenja ili kvarove, popišite ih i s najmodavcem dogovorite njihovo otklanjanje ili mogućnost korištenja vlastite opreme.

Što se tiče telefona i interneta, dobro provjerite postojeću opciju i tarifu. U slučaju dugoročnog najma, najbolje rješenje je ugovaranje priključka na svoje ime, uz odabir opcije koja vam najviše odgovara.

Uz najamninu, u pravilu najmoprimac snosi troškove režija (struja, voda, grijanje), a najmodavac plaća pričuvu. Ako najmodavac želi i troškove pričuve prebaciti na vas, nemojte pristati na to ili tražite da vam za taj iznos smanji najamninu. Kada je riječ o troškovima režija, unaprijed se raspitajte o okvirnim troškovima vode i grijanja tako da znate što vas čeka. Vodite računa o tome da trošak grijanja uvelike ovisi o toplinskoj izolaciji. Kako biste mogli sami procijeniti trošak grijanja, tražite od najmoprimca da vam pokaže energetski certifikat.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close