Sudska praksa: Prava pri upisu u sudski registar

Autor: Mićo Ljubenko , 30. siječanj 2014. u 22:00
Mićo Ljubenko

U registarskom postupku stranka koja ima pravni interes može predlagati pravne lijekove, brisanja ili zabrane brisanja, kao i određene upise.

Privremena mjera nije dopuštena kod upisa u sudski registar

Prema stavu iz odluke br. P-4158/12 Trgovačkog suda Zagreb, potvrđeno odlukom VTS RH br. Pž-1384/13, nije dopušteno privremenom mjerom zaustavljati upise u sudski registar i na takva način štititi onaj pravni interes stranaka koji se, po pravilima upisa u sudski registar, može štititi u tom postupku.

Za provedbu upisa u sudski registar nadležan je registarski sud koji upis provodi na temelju zakonskih odredaba o upisu, poglavito na temelju odredaba Zakona o sudskom registru i Pravilnika o načinu upisa u sudski registar, (Narodne novine broj 22/12). Prije nego što donese rješenje o upisu, registarski sud ispituje je li udovoljeno zakonskim pretpostavkama o kojima ovisi dopuštenost prijave i osnovanost zahtjeva za upis. U registarskom postupku stranka koja ima pravni interes može braniti svoja prava pred registarskim sudom izjavljivanjem pravnih lijekova, te predlaganjem brisanja ili zabrane brisanja kao i predlaganjem određenih upisa, sve pod pretpostavkama propisanim odredbama Zakona o sudskom registru.

Komentirajte prvi

New Report

Close