Sudska praksa: Poslodavac ne mora objašnjavati nezadovoljstvo probnim radom

Autor: Mićo Ljubenko , 03. veljača 2019. u 22:00
Mićo Ljubenko

Autonomno je pravo poslodavca ocijeniti kakve rezultate ostvaruje radnik za vrijeme probnog rada.

Prema pravnom shvaćanju Vrhovnog suda RH, Revr 889/2017 poslodavac, koji donese odluku o redovitom otkazu ugovora o radu zbog nezadovoljavanja radnika na probnom radu tijekom parničnog postupka koji se vodi radi utvrđenja nedopuštenosti takvog redovitog otkaza nije dužan dokazivati iz kojih razloga je ocijenio da radnica nije zadovoljila na probnom radu.

Budući da je odredbom čl. 53. st. 3. ZR propisano da ocjena poslodavca o nezadovoljavanju radnika na probnom radu sama po sebi predstavlja posebno opravdan razlog za donošenje odluke o otkazu ugovor o radu sukladno odredbi čl. 115. st. 1. točka 4. ZR to sud nije ovlašten tijekom parničnom postupka ispitivati pravilnost poslodavčeve ocjene o nezadovoljavanju radnika na probnom radu. 

Dakle, autonomno je pravo svakog poslodavca ocijeniti ostvaruje li radnik za vrijeme probnog rada rezultate koji su dostatni za nastavak radnog odnosa ili ipak ne ostvaruje, pa nezadovoljstvo poslodavca radnikovim ostvarenim rezultatima rada koje rezultira donošenjem ocjene o nezadovoljavanju na probnom radu predstavlja opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu.

Komentirajte prvi

New Report

Close