Slovenci u hrvatske startupe uložili pola milijuna kuna

Autor: Bernard Ivezić , 22. ožujak 2017. u 07:54
Pet naših startupa dobilo je vrijedan novac za poslovanje od slovenske tvrtke/FOTOLIA

ABC Accelerator osim u Sloveniji prisutan u Njemačkoj, SAD-u, a širi se i u Indiju.

Slovenski ABC Accelerator lani je u tri hrvatska startupa uložio više od 300 tisuća kuna, a ukupno dosad u njih pet više od pola milijuna kuna.

Urška Jež, suosnivačica ABC Acceleratora i direktorica za Sloveniju kaže da se nada da će u 2017. biti još prisutniji u hrvatskom startup ekosustavu. "Surađujemo sa ZIP-om, Sveučilištem u Rijeci, STEPRI tehnološkim parkom, CRANE-om, Zagreb Connectom, podržali smo EBAN Winter University u Zagrebu te radimo s nekoliko drugih institucije u Dubrovniku, Osijeku i Zagrebu", kaže Jež.

ABC Accelerator je najbržerastuća tvrtka iz jadranske regije koja gradi poslovnu infrastrukturu za startupe. U Ljubljani se ABC sastoji od coworking prostora, VC fonda i virtualnog inkubatora. Najveći slovenski akcelerator lani se proširio u Njemačku otvorivši u Münchenu svoju podružnicu. Jedini je regionalni startup akcelerator koji je izravno prisutan u Silicijskoj dolini, a u idućih mjesec i pol dana otvorit će svoju podružnicu u Bangaloreu u Indiji. Iako se veličina u ovakvom poslu ne mjeri prostorom koji zauzima, zanimljivo je da u Ljubljani ABC Accelerator ima 12 tisuća kvadrata, u Munchenu 10 tisuća, a u Silicijskoj dolini 13 tisuća kvadrata poslovnog prostora.

Jež kaže da im je ključno vjerovati osnivačima i da u njihovu startupu prepoznaju veliki potencijal. Lani je ABC uložio u hrvatske startupe Canelio, Vyoocam i Peep, a godinu prije u Pointme i Moggy. "Pomažemo im u razvoju proizvoda, ali i prodaje", zaključuje Jež.

Komentari (1)
Pogledajte sve

10k eura u prosjeku. Kako se ovi uopce mogu zvat akceleratorom? Pa to je manje od preseed angel investicije

New Report

Close