Pravni savjetnik: Upravne mjere

Autor: HUP , 25. rujan 2014. u 22:00
U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća.

U HUP novostima pravni će tim HUP-a iz broja u broj odgovarati na različite pravne te druge upite svojih članica, ali i drugih hrvatskih poduzeća.

Za neka pitanja na koja pravni tim ne bude imao odgovor potražit će savjete kod odgovarajućih državnih tijela ili stručnjaka. Svoje upite možete slati e-poštom na admira.ribicic@hup.hr, odnosno faks-uređajem na broj 01/4897-556.

Upravne mjere

Članak 226. Zakona o radu (NN 93/14) donosi novinu u odnosu na raniji Zakon o radu, a to su upravne mjere koje bi trebale pomoći smanjenju represivnog pritiska na poslodavce od strane inspekcije rada. Upravne mjere novog Zakona o radu nekadašnji su lakši prekršaji starog Zakona o radu za koje je poslodavac morao plaćati novčane kazne. S lakšim prekršajima pretvorenima u upravne mjere, u provedbi inspekcijskog nadzora, inspektor rada će usmenim rješenjem poslodavcu narediti da u određenom roku popravi svoje greške ili će usmenim rješenjem zabraniti određeni način rada. Prema tome, inspektor rada će za dosadašnje lakše prekršaje upozoravati i savjetovati ili zabranjivati takvu djelatnost te neće odmah kažnjavati poslodavce s visokim novčanim kaznama. Poslodavcu će tako biti izdano naređenje da u određenom roku dostavi određene podatake koje je propustio dostaviti, dopuni ugovore o radu ili ugovore o ustupanju radnika, donese, objavi ili dopuni pravilnik o radu, uputi maloljetnika na liječnički pregled, obavijesti radničko vijeće o ustupljenim radnicima ili prijenosu ugovora o radu, utvrdi raspored korištenja godišnjih odmora, dostavi ili nadopuni obračun plaće, objavi kolektivni ugovor na propisani način i tome slične radnje. Inspektor rada može osim naredbe nešto i usmeno zabraniti, a to će obično uključivati zabranu rada maloljetnika na neprimjerenim poslovima, prekovremeni rad trudnica i maloljetnika, zabranu rada agencije za ustupanje radnika koja nije registrirana te kršenje nekih odredbi vezanih uz noćni rad.Valja napomenuti da žalba protiv izrečene naredbe ili zabrane neće odgađati njihovo izvršenje. Slijedom toga, upravne mjere trebale bi donijeti fleksibilniji stav inspekcije rada koja će u slučaju manjeg kršenja odredbi radnog prava, poslodavcu samo narediti određeni ispravak u za to danom roku ili zabraniti daljnje kršenje odredbi Zakona o radu.     

Pravilnik o radu

I po novom Zakonu o radu (NN 93/14) sukladno čl. 26. poslodavac koji zapošljava najmanje dvadeset radnika ima obvezu donošenja i objavljivanja pravilnika o radu kojim se uređuje plaće, organizacija rada, postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika, te mjere zaštite od diskriminacije i druga važna pitanja za radnike kod poslodavca. Naravno ukoliko su navedena pitanja kod poslodavca uređena kolektivnim ugovorom, poslodavac nema obvezu donošenja pravilnika o radu. Skrećemo pozornost poslodavcima da sukladno čl. 233. st.1. Zakonu o radu poslodavci su dužni uskladiti svoje pravilnike o radu s odredbama novog Zakona o radu u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog Zakona o radu, odnosno do 06. veljače 2015. godine.  O donošenju pravilnika o radu poslodavac se mora savjetovati s radničkim vijećem ili sindikatom (ukoliko isti egzistiraju kod poslodavca), te u samom pravilniku o radu mora se naznačiti dan stupanja na snagu sa ograničenjem da ne može stupiti na snagu prije isteka osam dana od njegove objave. Pravilnik o radu se objavljuje na oglasnoj ploči poslodavca, a sam postupak objave propisan je Pravilnikom o načinu objave pravilnika o radu (NN 67/10).
Ivan Sarić, dipl.iur., pravni savjetnik

Komentirajte prvi

New Report

Close