Poljaci bi kupili ekoizum iz Kutine

Autor: Darko Bičak , 20. srpanj 2015. u 22:00
Inovator Stjepan Sviben sam proizvodi svoj uređaj protiv komaraca

Zbog male serijske proizvodnje cijena uređaja za rastjerivanje komaraca još je relativno visoka, a glavni kupci su farmeri, ugostitelji i kamperi.

Kutinski inovator i obrtnik Stjepan Sviben predstavio je prije godinu dana svoj revolucionarni uređaj za zaprašivanje komaraca – Crofog, a sada njegovu tehnologiju žele kupiti Poljaci.

"Zadovoljan sam razvojem projekta, no problem je, kao i većini drugih poduzetnika, nedostatak kapitala. Zbog toga su moje serije limitirane, a finalni proizvod relativno skup. No, očekujem da će se to laganim organskim rastom riješiti samo po sebi. Nisam sklon velikim i nepovoljnim kreditima jer smatram da bi mi to na kraju donijelo više štete nego koristi", kaže Sviben. Dodaje kako se za njegov izum pročulo diljem Europe te da ima upita distributera iz cijele regije. Interes za Crofog postoji čak i u Poljskoj, odakle je došla ponuda za otkup projekta ili ulazak u joint venture s proizvodnjom u samoj Poljskoj.

 

250uređaja

godišnji je kapacitet poduzetnika iz Kutine

No, iako još nije donio definitivnu odluku o pristiglim ponudama, Sviben kaže da nije previše sklon seljenju proizvodnje u Poljsku jer da bi mu u tom slučaju bilo teško kontrolirati cijeli posao. Smatra i da bi bio u potencijalno neravnopravnom odnosu s velikom tvrtkom. Zbog toga lagano povećava vlastite kapacitete, koji su trenutačno na razini 250 uređaja godišnje. Glavni su mu kupci mali poduzetnici čiji biznis je vezan uz prirodu: OPG-ovi, kampovi, ugostitelji s terasama i sl. Iako nema službenu distribuciju u drugim zemljama, njegov Crofog popularan je i u susjednim zemaljama.

"Najviše kupaca imam iz BiH, a nešto manje iz Srbije i Mađarske. Ljudima pokažem kako stroj radi, a onda se oni sami pobrinu za njegov transport ili možebitne carinske formalnosti", navodi Sviben. Crofog radi na principu zagrijavanja i raspršavanja mješavine pesticida i ekoulja, zapravo češće nafte ili petroleja, koji onda stvaraju maglicu. Za pogon koristi kartušu butana koja stoji 10-ak kuna. Dovoljno je zaprašiti željeni prostor i za pet minuta neće biti neugodnog zujanja vrlo dugo, objašnjava taj inovator. Sam uređaj težak je 1,8 kg. 

Komentari (4)
Pogledajte sve

@jod-pa trebala bi zaposliti barem tri jasličara da ga imaju na oku i stalno slati nekakve nadzore!

Pa neće valjda država i za taj posao davati poticaje? Što mu treba dati? Automobil na električni pogon, pvc stolariju, bazen i besplatno državno zemljište? Pa nije to OPG ili seoski turizam.

Ne bi bilo dobro da ga država prepozna, uloži u ovog čovjeka, njegovu proizvodnju u HR i da proizvod bude dostupan cijelom svijetu, to NIKAKO!

[emo_palacg]

New Report

Close