‘Pandemija nam je otvorila nova tržišta’

Autor: Marta Duić , 15. kolovoz 2020. u 11:06
Maja Lazić, jedna od poduzetnicfa iz peteročlanog tima Organica Vita, Foto: PD

Hrvatski brend ekoloških proizvoda u vrijeme lockdowna osjetno je ojačao prodaju putem web shopa i Amazona

Organica Vita obrt je koji posluje više od deset godina, a specijaliziran je za organsku proizvodnju ljekovitog bilja i uljarica, te preradu i proizvodnju hladno prešanih ulja, namaza, proteina i mješavina za kruh. Osim prerade i proizvodnje, obrađuju 65 hektara, u ekološkoj proizvodnji, a glavne kulture su kamilica, konoplja i uljna tikva, ali imaju i manje površine drugih kultura poput primjerice jaglaca, različka i anisa. Proizvodni pogon gdje se radi sva prerada ljekovitog bilja i proizvodnja proizvoda pod brendom Organica Vita smještena je u selu Vraneševci u općini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji, a u neposrednoj blizini pogona su i njive s kojih dolaze sastojci proizvoda.

Podrška lokalnoj proizvodnji

“Trenutno u timu radi petero ljudi pa vlada kućna atmosfera i uvijek sve uspijevamo završiti u zadanim rokovima. Na sajmu organske hrane u Nürnbergu, jedan uspješan proizvođač mi je rekao: ‘Radite sve s osmjehom i rezultati će sami doći’. Pa se pokušavamo držati te filozofije. Naši najprodavaniji proizvodi su namaz od lješnjaka i ulje konoplje”, objašnjava Maja Lazić, jedna od članica tima Organica Vita. Prvi prerađeni proizvod s kojim su započeli bio je namaz od sjemenki bundeve, a asortiman se kasnije proširivao na druge vrste namaza, hladno prešana ulja i proteinski prah. Zadnja grupa proizvoda su mješavine za kruhove i krekere, a danas u asortimanu ima 20 proizvoda.

Dio sirovine dolazi iz vlastite proizvodnje – to su konoplja i bundeva, a pritom vode računa i o maksimalnoj iskoristivost tih poljoprivrednih kultura. Drugi dio koji ne uzgajaju sami, poput lješnjaka i oraha, nabavljaju od lokalnih proizvođača s kojima već duže vrijeme uspješno surađuju.

“Od konoplje i bundeve proizvode hladno prešana ulja, namaze i proteinski prah, čaj od konoplje. Sjemenke bundeve također koristimo i u mješavinama za kruh”, ističe Lazić. Iako pandemija mnogima negativno utjecala na poslovanje, ova poduzetnica je i u izazovnim vremenima iskoristila priliku i nastavila rasti.

“Ovu godinu nam je, kao i svima, obilježila korona. Jednim dijelom nam je to otežalo poslovanje, ali s druge strane nam je i otvorilo neka nova tržišta i mogućnosti. Tako da su nam neki proizvodni kapaciteti postali premali i upravo nabavljamo dodatnu opremu koja nam nedostaje. Početkom jeseni imat ćemo i jedan novi proizvod na kojem upravo radimo. Za vrijeme lockdowna značajno nam je porasla prodaja preko web shopa i Amazona, a najviše su se prodavale mješavine za kruh i hladno prešano ulja lana i bundeve”, otkriva Lazić. Proizvode plasiraju u Hrvatskoj kroz trgovine zdrave hrane te putem web shopa, ali i na vanjskim tržištima. Kako kaže Lazić, njihova glavna izvozna tržišta su Slovenija i Velika Britanija gdje se proizvodi prodaju pod brendom Primal Taste. Naravno, u planu im je i nastavak širenja na nova tržišta, a Lazić napominje kako na tome, baš kao što i rade na novim proizvodima i inovacijama, kontinuirano rade od početka poslovanja.

Ikeina potpora odvažnima

U srpnju je preuzela nagradu Ikeinog programa “Odvažna” kojim se podupire žensko poduzetništvo i u sklopu kojeg će osim financijske potpore u vrijednosti od 250.000 kuna sudjelovati i u jednogodišnjem mentorskom programu prilagođenom njihovim potrebama.

Zahvaljujući donaciji iz programa, ovaj obrt iz Virovitičko-podravske županije povećat će učinkovitost i konkurentnost organske proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i uljarica. Kako bi to postigli, u sljedećih 12 mjeseci riješit će tri problema – nabavu nove uljne preše i dodatne opreme u proizvodnoj hali, certificiranje HACCP-a, a uložit će i u marketing.

“U planu nam je nastaviti razvijati tržište za postojeće proizvode, ali najveća želja nam je raditi na razvoju novih inovativnih proizvoda. Ideja za proizvode ne manjka, ali u okvirima vremena i financija kojima raspolažemo često to ide sporije nego što bi htjeli”, poručuje za kraj Lazić.v

Komentirajte prvi

New Report

Close