“Omogućili smo startupima da rješavaju izazove velikih igrača poput Atlantica”

Autor: Marta Duić , 07. kolovoz 2017. u 22:01
Tina Vidergar, SAP-ova menadžerica za integrirane komunikacije

Snaga budućeg poslovanja gradi se na novim načinima suradnje, inoviranju, učenju jednih od drugih i zajedničkom poslovanju.

Tina Vidergar, koja je u SAP-u zadužena za integrirane komunikacije srednje i istočne Europe, govori o drugom regionalnom projektu InnovMatch namijenjenom startup zajednici u koji je uključena i Hrvatska. Prošle je godine projekt Sergeja Lugovića iz Hrvatske bio u finalu, a ove će tri finalista biti novčano nagrađena, dok će pobjednik osvojiti putovanje u Berlin kako bi posjetio tamošnji brzorastući ekosustav startupova i inovatora.

Koja je osnovna ideja ovog natjecanja?
Vizija projekta InnovMatch je 'Zajedno gradimo inteligentno poslovanje'. Naime, suradnja i inovativnost u digitalnoj su ekonomiji glavni temelji uspješnog poslovanja. Kako bismo uspješno upravljali današnjim poslovnim izazovima i izgradili uspješan posao vjerujemo u suradnju između etabliranih tvrtki koje su u procesu digitalne transformacije i malih, inovativnih i brzih tvrtki te start-upa koji su puni novih ideja. SAP je veza između ta dva svijeta zahvaljujući čijim najnovijim tehnologijama se mogu stvoriti nove poslovne vrijednosti. 

Na što je ove godine stavljen fokus? Kakve ideje se traže? 
Tražimo najbolja poslovna rješenja za specifične poslovne izazove temeljena na SAP Cloud Platformi koja će osigurati uspješnije poslovanje. Partneri projekta InnovMatch, uspješne su tvrtke iz zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i Atlantic Grupa iz Hrvatske koje traže rješenje za svoje specifične poslovne izazove.  Upravo zbog toga tvrtke su spremne dijeliti informacije kako bi sudionici natječaja mogli raditi na stvaranju rješenja za stvarni poslovni izazov. Partneri će procijeniti hoće li predložena rješenja riješiti njihove poslovne izazove i učiniti poslovanje uspješnijim. Važno je naglasiti da ćemo prilikom pregleda prijava poslovnih rješenja temeljenih na SAP Cloud Platformi posebnu pažnju pridavati skalabilnosti rješenja u poslovnom svijetu.

 

60 projekata

prijavljeno je lani, a isti se broj očekuje i ove godine

Što projekt poput ovog znači za startup zajednicu? 
Vjerujemo da projekt InnovMatch pruža jedinstvenu priliku direktnog rada s etabliranim tvrtkama te mogućnost rješavanja stvarnih poslovnih izazova. Projekt stavlja start-upe, studente, developere u pravo poslovno okruženje. Istovremeno, partneri projekta su ujedno i globalni akceleratori što sudionicima projekta daje mogućnost da ih oni primijete i upoznaju. Snažno vjerujemo u suradnju između etabliranih tvrtki i startupa, donoseći ono najbolje iz oba svijeta. Snaga budućeg poslovanja temelji se na novim načinima suradnje, inoviranju, učenju jednih od drugih i zajedničkom poslovanju.

Koja je konkretna uloga SAP-a u ovom projektu? 
Projekt InnovMatch temelji se na SAP softveru kao i SAP Could Platformi. Također, ono što SAP kroz projekt omogućuje je pristup specifičnom znanju, kao i suradnje sa stručnjacima iz globalne startup zajednice.  Projekt je dio strateškog fokusa SAP-a najavljenog na ovogodišnjem događanju SAPPHIRE. Building Intelligente Enterprise and Intelligent Future Together bio je otvoren poziv cijeloj globalnoj SAP zajednici korisnika, partnera, startupa. U digitalnom dobu promijenio se i razvojni proces. Danas moramo razviti rješenje koje odgovara potrebama klijenta koji će riješiti konkretne izazove kupaca i pomoći im da budu još uspješniji.To, pak, možemo učiniti samo u suradnji s korisnicima, na temelju njihovih informacija i specifičnih poslovnih ciljeva. To se mora učiniti brzo, provjeriti u stvarnom vremenu, s naglaskom na korisničko iskustvo i stalnu interaktivnu povratnu informaciju. Kako bi se to postiglo, ali i upravljalo ovim novim načinom razvoja poslovnih aplikacija, skupina ljudi s posebnim znanjem, vještinama i fokusom zajednički radi na rješavanju konkretnog slučaja i izgradnji najboljeg rješenja. Sve  više aplikacija specifična je za određenu tvrtku, baš kao što su ponude za potrošače sve više i više personalizirane i to mijenja model kako se razvijamo. Snažno vjerujemo u inovativnu snagu poduzetničkog ekosustava u regiji srednje i istočne Europe i želimo pružiti priliku da zajedno učimo, gradimo i poslujemo diljem regije Srednje i istočne Europe.

Koliko ste prijava imali prošle godine i koliko ih očekujete ove godine? Koliko kompanija podržava projekt i koje su još države su uključene u projekt?
U protekle dvije godine koliko provodimo projekt imali smo više od 60 prijavljenih radova čija su rješenja postala dio realnog poslovanja. Ove godine očekujemo otprilike isti broj prijava. Međutim, ovogodišnji izazovu su zahtjevniji, ali tako je i u stvarnom poslovanju.Ove su godine pet tvrtki, iz različitih industrija i pet različitih zemalja srednje i istočne Europe, partneri projekta InnovMatch. Riječ je o tvrtkama Atlantic Grupa iz Hrvatske, GoodAI iz Slovačke, Sportina iz Slovenije, EuroCash iz Poljske i Selgros iz Rumunjske. Ovogodišnji InnovMatch posvećen je inovativnim tvrtkama, startupovima, programerima, poduzetnicima i studentima iz cijele srednje i istočne Europe (Poljska, Mađarska, Slovačka, Češka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Rumunjska i Bugarska).

Prošlogodišnji pobjednici

Što je bilo s prošlogodišnjom pobjedničkom idejom? 
Prošlogodišnji pobjednik projekta InnovMatch bio je slovenski projekt e_Vineyard, sustav upravljanja vinogradima, dok je projekt Sergeja Lugovića iz Hrvatske bio u finalu.  Tim koji stoji iza projekta e_Vineyard razvio je aplikaciju, iskoristio potencijal SAP Cloud Platforme, posebno IoT rješenje, a finalni proizvod dostupan je na tržištu. Pobjednički tim bio je u posjetu SAP-u u Palo Altou gdje je s našim stručnjacima imao priliku  raspravljali o tehnologiji, kao i o plasmanu na tržište. Nastavljamo razgovore o tome kako ih uključiti u neke druge SAP globalne projekte, kao što je Connected Agriculture. Prvi pobjednik projekta InnovMatch bio je Shop UP iz Bugarske s aplikacijom koja prikuplja i obrađuje podatke o trgovinama i navikama kupaca omogućavajući klijentu da postane još efikasniji i bolji. Tim je predstavio svoju aplikaciju na događanju SAP Global retail Summit te su dio programa Start UP Focus. Neke od tvrtki koje su sudjelovale u projektu stvorile su nadogradnju SAP rješenja te ih mogu ponuditi bazi naših korisnika, dok su neke tvrtke odlučile postati SAP partnerima. Mogućnosti koje proizlaze iz projekta su mnogobrojne, a mi smo otvoreni za njih sve, dokle god podržavamo našu viziju 'Zajedno gradimo inteligentno poslovanje'.

Komentirajte prvi

New Report

Close