Kroz Little Shadows priča priče, u planu je i pokretanje kreativne udruge

Autor: Ivan Tominac , 24. studeni 2020. u 22:01
Oslikala je stotinu kamenja, a narudžbe dobiva iz svih dijelova Hrvatske, čak i iz Estonije

Buduća odgajateljica umjetnost stvara od kamenja koristeći akrilne boje za oslikavanje motiva.

Da mašta radi svašta, nije novost, a neki ljudi u sasvim običnim stvarima vide neporecivi potencijal za stvaranje umjetnosti. Jedna od njih je 22-godišnja studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Lucija Gjerek. Lucija, ni manje ni više, umjetnost stvara od kamenja. Oslikava kamenje i stvara autentične suvenire i poklone, za koje možete biti sigurni da ćete ih imati samo vi. Kako kaže, dar je naslijedila od djeda i oca koji su bili slikari, ali dio od toga rezultat je i njene mašte.

‘’Na ideju za oslikavanjem kamenja došla sam u ljeti, prošle godine. Udruga Šinterice dobra srca u kojoj volontiram, organizirala je štandove s raznim materijalima zbog prikupljanja donacija za napuštene životinje. Razmišljala sam kako bih mogla doprinijeti tome, a da izradim nešto posve unikatno što bi se ljudima svidjelo. Tako sam gledajući u neutralno, sivo kamenje u dvorištu došla na ideju da ga oslikam. Svidjelo mi se kako sam od običnog kamenja stvorila šarene slike pa sam odlučila nastaviti s time i unaprijediti vještinu oslikavanja kamenja’’, rekla nam je buduća odgajateljica i vlasnica brenda Little Shadows Lucija Gjerek. Kako napominje ova zaljubljenica u kreativne procese, iza imena Little Shadows stoji svatko od nas, a kaže da smo svi mi ponekad te male sjene u ovom užurbanom svijetu. Kroz stvaranje i svoj brend želi svima dati priliku da izraze sebe, a u tom maniru nečem naizgled običnom daje jednu novu notu.

‘’Kroz Little Shadows želim svakome pružiti priliku da ispriča svoju priču, a da pritom čak ne treba niti reći svoje ime. Likovi te priče mogu se pretvoriti u zaigrane sjene ili pak šarene boje oslikane na kamenu. Mislim da je upravo zato svaki kamen unikatan jer priča posebnu priču za sebe’’, dodala je naša sugovornica. Prvi kamenčići ikad oslikani bili su u suradnji s Udrugom šinterice dobra srca, a motivi koji su prevladavali bile su životinje i ljubav prema životinjama. Nije dugo trebalo da njen rad bude zamijećen, a već nakon što je otvorila stranicu na Facebook profilu, prvo oslikano kamenje bilo je za jednu majku koja je zaželjela ispisana imena svojih četvero mališana i oslikane motive vezane uz njih.

Izgradnja brenda
Do sada je imala priliku oslikati preko stotinu kamenja, a najčešće su to motivi vezani uz ljubav, romantiku, prijateljstvo, obitelj te kućne ljubimce i životinje. Kamenje za slikanje najčešće bira prema teksturi, a boja kamenja joj nije presudna. ‘’Ako je kamen rupičast, kvrgav ili previše zaobljen teško ga je oslikati. Zato se kod biranja kamenja koncentriram na pronalaženje glatkih površina koje su idealne za oslikavanje. Ako je kamen gladak i plosnat, to je dobitna kombinacija! ‘’, rekla je Gjerek.

Za svoje akrilnim bojama oslikano kamenje narudžbe dobiva iz različitih dijelova Hrvatske, a jedan kamen s motivom prijateljstva na daljinu otputovao je čak i u Estoniju. Svaki kamen je poseban i ima svoju priču, a kako nastaje jedan autentičan poklon iz njene kreativne radionice, nije tajna. ‘’Nakon što se kamen ispere i osuši, boja se podloga. Podloga ovisi o narudžbi i ideji. Ponekad ju bojim u crno – bijelo, a ponekad u žarke boje. Nakon što se podloga osuši, olovkom crtam skicu prema kojoj oslikavam detalje. Zadnje, ali ne i manje važno je lakiranje kamena kako bi slika u njemu mogla ostati dugotrajna uspomena’’, opisala nam je Lucija Gjerek.
Da njezino kamenje priča priču govori i to što ih povezuje s emotivnim trenutcima, a jedan od tih trenutaka je i predaja kamena predstavnici Udruge Šinterice dobra srca Nini Verčević. Lucija je tamo i počela svoj rad, a nedavno je imala još jedan emotivni izazov – oslikati imena i motive troje djece po narudžbi jedne majke. Ono što ju je posebno ganulo je bilo to što je jedno od troje djece preminulo, a kuglica, kao novi element brenda Little Shadows, morala je ispričati priču o njihovoj povezanosti.

Udruga za mališane
‘’Što se više bavim ovime, to mi i više pristižu priče, a svaka od njih ostavlja dugotrajan utisak na mene’’, istaknula je Gjerek. Iako joj je sljedeći cilj diplomirati na studij ranog i predškolskog odgoja, Lucija tu ne planira stati.
‘’Voljela bih otvoriti malu, kreativnu Udrugu u svom rodnom gradu Koprivnici koja će otvoriti vrata svim mališanima željnim igre, likovnog stvaralaštva i izražavanja kreativnosti. Htjela bih u tu radionicu uključiti i djecu s teškoćama u razvoju koja su poput sve ostale djece željna veselja i druženja. U životu bih se i dalje voljela baviti oslikavanjem kamenja, podići stranicu na viši nivo, a uz to volontirati na raznim mjestima, posvetiti se cjeloživotnom obrazovanju i naravno, raditi u struci kao odgojiteljica. Budući da se tu i tamo bavim pisanjem, nekada u skorijoj budućnosti velika mi je želja izdati vlastitu knjigu’’, zaključila je Lucija Gjerek.

Komentirajte prvi

New Report

Close