Hrvatska uvodi porez na informacije. Evo kako će to utjecati na vas

Autor: Antonio Prtenjača , 03. listopad 2012. u 10:36
PXL

Čitate li puno? Vaš odgovor će vam otkriti koliko će vas pogoditi informacija da će Hrvatska uvesti porez na informacije.

Čitate li puno? Vaš odgovor će vam otkriti koliko će vas pogoditi informacija što će Hrvatska uvesti porez na informacije. Naime radi usklađivanja s Europom Hrvatskoj je uvjetovano da mora uvesti porez na knjige. Vjerujem da će vlast još neko vrijeme prolongirati početak izvršenja tog zakona,barem do poslije izbora, međutim neminovno je da će knjiga poskupiti i to najkasnije kada uđemo u EU. Možemo se samo nadati da prodaja knjige neće pasti nakon oporezivanja.

Kako to radi EU?

Europska unija postavlja minimalne standarde za sve zemlje članice iz razloga kako bi te iste zemlje članice s različitim pravnim tradicijama i sistemima vlasti razvile zajedničku doktrinu. Dakle postoji set očekivanja koji se postavljaju za ulazak u EU, kako bi se harmonizirao upravni prostor. Međutim kod porezne harmonizacije se unose zabune. Svaka je država posebno tržište, i pojedina oporezivanja mogu jako negativno utjecati na potencijalne članice. Uzmimo za primjer Hrvatsku. Uvođenjem oporezivanja tiskovina napravit će se dodatan pritisak na izdavačku industriju, te će se povećavati nelikvidnost istih tvrtki. U Europskoj uniji nemaju sve države identične porezne sustave, već su samo uniformirani u istom pravcu, a razlike će uvijek postojati baš zbog toga kako se nebi kočio napredak i razvoj.  Bit EU je jačanje Unije i monetarne integracije, a ne kočenje, stoga je Unija i zasnovana na slobodama. Svaka država ima pravo slobodnog odlučivanja i postoje nejednakosti.

Šesta direktiva

Direktive su jedan od najvažnijih dokumenata EU, a šesta direktiva propisuje tri nivoa poreznih stopa, te određena porezna oslobođenja. Izgledno je da nama zanimljiv predmet oporezivanja odnosno knjige stručnog, znanstvenog, umjetničkog, kulturnog i obrazovnog sadržaja, te znanstveni časopisi u Europskoj uniji neće biti pošteđeni oporezivanja. Naši susjedi Slovenci knjigu oporezuju po stopi od 8,5 % i to u istoj kategoriji kao i vodu, lijekove, hranu te medicinska pomagala. Direktive kažu da porez mora biti minimalno 5%. Prilikom pomnog proučavanja može se zaključiti da je moguće izboriti se za porezna oslobođenja.To se odnosi na udžbenike koje se odnose na nužno obrazovanje.Visina poreza ovisi o pregovorima i lobiranju pregovaračkog tima kod Europskog parlamenta. Manevarskog prostora zasigurno ima i vjerujem da će se o ovoj poreznoj kategoriji još puno govoriti.

Elektronska knjiga

Ukoliko se knjiga bude oporezivala po visokoj stopi sigurno da će doći do jakog udarca na izdavačku industriju. Ljudi će manje čitati jer će knjiga biti preskupa i  počet će se seliti na elektronske medije. EU je dosta neusklađen po pitanju statusa elektronske knjige. Online knjiga ili audio knjiga koju pohranite na računalo se ne tretira kao proizvod nego kao usluga. Takva mogućnost može dovesti do masovne ponude online knjiga i naravno smanjenja tiskanih izdanja, jer će nakladnička industrija biti posebno oprezna koja izdanja lansira na tržište. Naravno nakladnici i izdavači nisu osuđeni na propast i sigurno će se boriti da zadrže sadašnje stanje.

Carinjenje knjiga

Europska unija se zasniva na  četiri osnovne slobode: slobodnom protoku ljudi, roba, kapitala i usluga. Dakle, roba će moći slobodno putovati i prolaziti prividne granice unutar EU, te se neće naplaćivati carine kao do sada. Međutim, budući da još nismo u EU, sva roba mora proći carinski nadzor, i neovisno o tome oporezuje li se, mora se pregledati. U međunardnom poštanskom prometu je sljedeća procedura: Prilikom predaje, pošiljka mora biti otvorena kako bi se utvrdilo kako se radi samo o knjizi (tiskanici) bez popratnih elemenata. Zatim carinski djelatnik u nadležnoj pošti carinjenja vrši podjelu na pošiljke koje se ne podnose carinarnici, dakle koje se odmah puštaju radi uručenja primateljima od onih koje se radi carinskog pregleda podnose carinarnici.  Na taj način knjige mogu brže proći granicu i prije doći do primatelja u drugoj zemlji. Hrvatska carina ne carini knjige ukoliko su manje vrijednosti i nisu redovita komercijalna pošiljka, međutim postoji mogućnost da zemlja u koju šaljete knjigu istu i carini, pa će primatelj biti obavezan carinu platiti.

Zaključak

Složit ćete se da je knjiga nužna za obrazovanje i intelektualni razvoj i da će i dalje biti neophodna. Ulaskom u EU promijenit će se zakonska regulativa, i očekuje se nepovoljnija situacija jer će se knjiga oporezivati. Primjer Irske, Norveške i Velike Britanije nam pokazuju da je i u Uniji moguće imatu nultu stopu PDV-a na knjigu, ali je realno očekivati da ćemo slijediti primjer susjednih zemalja. Knjige, pogotovo komercijalna štiva, mogu očekivati pad prodaje ali ne drastično. Vrijeme će pokazati kako se izdavačka branša odlučila boriti s tim problemom i kako su učili od britanskih kolega koji su više-manje pobijedili taj problem.

Komentirajte prvi

New Report

Close