FOTO/VIDEO: ‘Ovo je izvozni proizvod. Bude li narudžbi, bit će i tvornice’

Autor: Darko Bičak , 17. kolovoz 2020. u 14:01
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Prva hrvatska kamp kućica Siniše Vugreka ovih će dana za Njemačku.

Nakon što odradi radno vrijeme na menadžerskoj poziciji voditelja proizvodnje i razvoja u obiteljskoj tvrtki Elcon, koja se bavi elektromaterijalom, u Varaždinu, Siniša Vugrek odlazi u svoju oveću garažu i radi na projektu prve hrvatske kamp kućice. Još se, uz malu pomoć sa strane, ovim projektom bavi sam.

Zasad je završio jednu prototipnu izložbenu kućicu, a još tri prikolice su i izradi za konkretne naručitelje u Njemačkoj. Kako sam ističe, oduvijek je bio roker i dašak rock ‘n’ rolla pokušava unijeti u sve što radi.

“Odrastao sam na rocku i bavim se glazbom. Uvijek stvaram nekakve stvari koje su nekonvencionalne. Godinama se bavim izradom skulptura, recikliram stari metal u većini slučajeva. Mislim da je cilj u životu spojiti zabavu s poslom jer kad radiš ono što voliš, onda u biti ne radiš”, ističe Vugrek. Pojašnjava da se njegova kamp kućica bazira na jednostavnom i svevremenskom dizajnu prikolica kakve su se, prvenstveno u SAD-u, proizvodile tijekom 1940-ih i 1950-ih.

10 tisuća eura

bez PDV-a početna je cijena kamp prikolice

“Ideja je bila da se u jako malom prostoru uspije napraviti sve što čovjeku treba za jedan kamperski izlet. Bit kampiranja je sloboda, a ideja ovoga je da si brz, slobodan, da si za deset minuta spreman otići kamo god hoćeš”, kaže nam varaždinski inovator. Najveći interes za njegove mobilne kućice dolazi iz Njemačke, što i ne čudi jer se upravo u toj zemlji, na sajmu u Münchenu, i predstavio tržištu početkom ove godine. Prikolica, za koju je koncept razvijao 20-ak godina, radi se isključivo po narudžbi i željama kupaca, a može biti u izvedbi za dvoje ili za troje ljudi. “Ideja je bila spojiti retro stil s ekološki prihvatljivim materijalima i modernim dizajnom. Sve je napravljeno od hrvatskih materijala. Nije to masovna manufaktura, već ja nakon redovitog posla, u obiteljskoj tvrtki i koja nije povezana s ovim mojim vlastitim projektom, ostatak dana provedem u radionici. Za jednu kampericu trebaju mi dva mjeseca rada, a prva bi naručitelju trebala biti isporučena kroz tjedan-dva. Nakon toga idem s drugim narudžbama”, pojašnjava Vugrek te dodaje da bi, bude li sve po planu, možda već iduće godine u Varaždinu mogla niknuti i prava tvornica kamp kućica. No, o konkretnim planovima, kapacitetima, zaposlenosti i vrijednosti investicije je još prerano govoriti. Cijena jedne kamperice, čija oprema ovisi o željama kupca, ide od deset tisuća eura, bez PDV-a.

Prema sadašnjim planovima, bez većih investicija u nove kapacitete, Vugrek procjenjuje da bi na tržište mogao izbaciti njih barem pet godišnje.

Što se tiče same opreme kamp kućice, ona je minimalistička, a opet dostatna za solidan komfor dvočlanoj ili tročlanoj “posadi”. Ukupna je težina sedamstotinjak kilograma, tako da je bez problema vuče prosječan obiteljski automobil. Naime, mnogima koji bi željeli nabaviti kamp kućicu, bilo novu i li rabljenu, veliki problem predstavlja vuča, odnosno činjenica da je za veće kampice nužno imati terenca, kombi ili vrlo veliku limuzinu, a što većina građana ipak nema i ne treba im takav vozni park. Vugrek tvrdi da je za vučno vozilo njegove kamp kućice, koju još nije brendirao nekim imenom, dovoljan automobil već sa 100-tinjak konja, a da bi u konačnici potrošnja trebala biti veća za pola litre do litra goriva. U stražnjem dijelu kampera koji izgleda kao prtljažnik nalazi se njegova kuhinja u kojoj je frižider od 36 litara, kuhalo s dvije ploče i televizor koji se može izvući van da se pogleda neka serija dok se kuha. No kuhinja je opremljena i s inovativnim rješenjima za lakše kuhanje.

Bez ruku

“Ideja je bila da se ne koristi ruka dok se koristi voda, znači stavili smo prekidač za nogu, kad se stisne prekidač onda voda počne teći da obje ruke budu slobodne da se može lijepo komotno prati suđe“, objašnjava Vugrek. Iako kamper izgleda zaista malo, unutra se zapravo nalazi dnevni boravak sasvim dovoljan za dvoje. Dvosjed na razvlačenje, televizor, radio, USB utičnice za punjenje pametnih telefona, pa čak i otvor na krovu s mrežicom protiv komaraca. Kamper je inovativan i kad je u pitanju energija. “Koristi solarne panele za napajanje, pa je dva do tri sata dnevnog svjetla dovoljno da se baterija dopuni”, tvrdi varaždinski inovator.
Novo normalno, uslijed pojave korona virusa, bi mogao dodatno pojačati interes za individualizirani odmor i kampiranje, a umjesto odlaska u puno rizičnije hotele i apartmane. To se posebno odnosi na kupci “više platežne moći” u zapadnoj i sjevernoj Europi kojima izdatak od 20-ak tisuća eura neće biti preveliki teret za ovu kampicu koju mogu koristiti gotovo pa svaki vikend za odlazak na duži ili kraći izlet ili odmor. “Ovo je, prije svega, izvozni proizvod i radit ćemo ga prema ukusu tamošnjih kupaca. Glavno tržište su nam Njemačka, Austrija i Skandinavija te najviše upita, a i dosadašnjih narudžbi, imamo upravo iz tog područja”, zaključuje Vugrek.

Tražena ‘roba’

Iako ne postoje konkretne brojke o broju kamp prikolica u Europi, one o samovoznim kamperima su malo konkretnije i pokazuju ogromni rast. Samo u svibnju je u Njemačkoj registrirano više od 10 tisuća novih kampera, ili 32% više nego lani. Rast se bilježi i u “nekamperskim zemljama” Francuskoj i Španjolskoj gdje je rast 20-ak posto. Specijalizirane platforme za rezervaciju kamperskog smještaja u srpnju i kolovozu bilježe u Europi rast potražnje za 60% u odnosu na lani. Procjene su da je trenutno u Europi oko dva milijuna kamper vozila i pet milijuna njihovih korisnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close