Županije opet pravi primjer otvorenosti proračuna

Autor: Suzana Varošanec , 05. srpanj 2021. u 21:59
Sve županije prvi put objavile svih 5 proračunskih dokumenata

Županije su se opet pokazale kao najtransparentnije – prvi put prosjek im je 5,0, sve su objavile svih 5 proračunskih dokumenata.

Prosječna proračunska transparentnost svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, gradovi prosječno njih 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Potvrđuje se napredak proračunske transparentnosti ‘lokalaca’, pokazatelj čega je aktualna, sedma analiza Instituta za javne financije, u trajanju od studenog 2020. do travnja 2021. Ipak, još uvijek 8% gradova (10) i 16% općina (68) ne objavljuje sva 3 dokumenta za koje postoji zakonska obveza objave, dok čak 20% gradova i 31% općina ne objavljuje 2 dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Prema Mihaeli Bronić, voditeljici istraživanja iz projekta Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinca u Hrvatskoj”, puka objava 5 ključnih proračunskih dokumenata samo je potvrda pridržavanja zakona i preporuka Ministarstva financija, te se može smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana.

Županije su se opet pokazale kao najtransparentnije – prvi put prosjek im je 5,0, sve su objavile svih 5 proračunskih dokumenata. Prema prosječnoj transparentnosti svih JLS-a na svom području, vodeće su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close