Župani: Važna je stabilnost, a ne tko upravlja bolnicama

Autor: Andreja Šantek /VLM , 23. listopad 2012. u 21:59
Ministar Ostojić predstavit će master-plan bolnica za 15 dana/PIX

Zdravstvena administracija više ne govori o preuzimanju vlasničkih, nego upravljačkih prava u županijskim bolnicama.

Uloga županija u zdravstvenom sustavu, financijsko poslovanje županijskih bolnica te strategija razvoja zdravstva na razini županija samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo prošloga tjedna na sastanku ministra zdravlja Rajka Ostojića i hrvatskih župana.

Govorilo se i o sanaciji dugova bolnica, kao i o činjenici da su županijske bolnice 'ispale' iz drugog kruga sanacije koje je Ministarstvo provelo u srpnju. Ministar Ostojić već je tada govorio kako osnivači odnosno vlasnici trebaju pokrivati dugove svojih bolnica te je najavio mogućnost da država ipak sanira dugove županijskih bolnica, ali nakon toga uđu i u vlasničku strkuturu. No, na sastanku sa županima, doznajemo, nije se govorilo o vlasničkim pravima nad bolnicama nego je uveden novi term – upravljanje bolnicom. Drugim riječima, kažu poznavatelji prilika, pitanje vlasništva bit će teže riješiti nego što se prvotno planiralo pa je zdravstvena administracija krenula razmišljati o tome kako steći upravljačka prava nad županijskim bolnicama. Stječe se dojam da je ovaj sastanak organiziran na političkom nivou odnosno da su na njemu i jedna i druga strana nastupale politički – ministar Ostojić pokazao je dobru volju da razgovara sa županima, a oni su dobili priliku da ga tu i tamo napadnu (ovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju).

"Važno je dugoročno osigurati stabilno financiranje sustava zdravstva na županijskoj razini, a potom ćemo se lakše dogovoriti tko će upravljati bolnicama", rekao je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan vukovarsko-srijemski. Naglasio je da županije nemaju novaca za sanaciju bolnica budući da se sav novac za zdravstveno osiguranje centralno ubire na državnoj razini. "Ako država ubire novac za zdravstvo na svim razinama, tada ga mora i financirati. Tim istim novcem su sanirane državne bolnice, stoga je logično da država sanira i županijske bolnice", rekao je B. Galić dodajući da bi županijske i državne bolnice trebale biti u ravnopravnom položaju.  Stručni suradnici Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) istaknuli su da bolnice ostvaruju manjak prihoda i trenutno bilježe oko 380 milijuna kuna duga jer nisu uspjele restrikcijom smanjiti troškove.

No, činjenica je da postoje pozitivni pomaci, kažu u UPUZ-u, a uprave bolnica se sve više javljaju kao aktivni čimbenik te se uvode nove metode upravljanja što pokazuje određene pozitivne rezultate. "Međutim, bez dodatne financijske injekcije, županijske bolnice teško će moći poštivati novi Zakon o financijskom poslovanju i strahujem da će se umjesto starih obveza bolnice usredotočiti na podmirenje aktualnih", rekao je Ivan Lukovnjak, vanjski stručni suradnik Udruge.  Ministar Ostojić istaknuo je da se niti jedna bolnica u Hrvatskoj neće zatvoriti odnosno da imamo dovoljno bolnica, ali malo liječnika. Dodao je i kako će za 15 dana predstaviti Masterplan bolnica koji će sadržavat plan zdravstvenih specijalnosti i ljudskih resursa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close