Zračna luka Dubrovnik: Ove godine rekordnih više od 2,54 milijuna putnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2018. u 10:37
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Procijenjena operativna dobit iznosi 170 milijuna kuna, što je porast za 14 posto u odnosu prema prošloj godini.

Zračna luka Dubrovnik završit će 2018. godinu s rekordnih više od 2,54 milijuna putnika, što je 9,5 posto više nego lani, a u idućoj godini očekuje se porast broja putnika za 4,6 posto, izjavio je u petak glavni direktor Zračne luke Frano Luetić. 

Luetić je na konferenciji za novinare istaknuo kako se ove godine očekuje prihod od 415,3 milijuna kuna, ili 16,3 posto više nego lani, a procjenjuje se da će neto dobit iznositi 72 milijuna kuna i u skladu je s dobiti za prošlu godinu.

Procijenjena operativna dobit iznosi 170 milijuna kuna, što je porast za 14 posto u odnosu prema prošloj godini.

"Godina je bila dosta naporna i turbulentna, ali se naš plan o rastu za 10 posto otprilike ostvario. Uvijek smo imali dvoznamenkasti rast, a i ove godine je iznad svjetskog prosjeka, i time se ponosimo", rekao je Luetić.

Podsjetio je kako je u ovoj godini, u sklopu projekta "Razvoj Zračne luke Dubrovnik", čija je vrijednost 225 milijuna eura (od čega je nepovratno iz EU fondova 158,3 milijuna eura), izgrađen novi putnički terminal, čime je omogućen "komforan prolaz putnika kroz Zračnu luku, a rekonstruirane su manevarske površine". Istaknuo je i radove na rekonstrukciji uzletno-sletne staze, pri čemu je do turističke sezone završeno 1200 metara, nakon sezone rekonstruiran je i središnji dio staze, a promet se normalizirao 10. prosinca. Radovi na stazi će se nastaviti i očekuje se da će biti završeni do 15. ožujka 2019.  

Prema najavama, Zračna luka Dubrovnik najveći rast očekuje na letovima prema zapadnoj i srednjoj Europi, posebice Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Švedskoj, Poljskoj i Češkoj.

Ipak, kao najvažniji događaj Luetić je istaknuo dolazak najvećega svjetskog prijevoznika American Airlinesa. "Nakon 28 godina prvi put će se povezati Hrvatska i SAD – Dubrovnik i Philadelphia. American Airlines je najveća kompanija na svijetu, zapošljava više od 150 tisuća ljudi i raspolaže s 950 zrakoplova. Dubrovnik će povezivati tri puta na tjedan od lipnja do kraja rujna zrakoplovima tipa Boeing 767 s poslovnim i ekonomskim razredom", rekao je Luetić.

Među ostalim, istaknuo je da će u dubrovačku Zračnu luku i dalje stizati zrakoplov FlyDubaija, a najavljen je i dolazak najvećeg europskog niskotarifnog prijevoznika Ryanaira, koji će četiri puta na tjedan Dubrovnik povezivati s Dublinom.

U dubrovačkoj Zračnoj luci 2019. godine bit će aktivno između 65 i 70 zračnih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close