Znate li što je to postcovid sindrom? Obratite pozornost na ove znakove

Autor: Poslovni.hr , 16. prosinac 2020. u 10:38
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Docent, dr. znanosti Igor Barković, internist pulmolog iz KBC-a Rijeka, naglasio je kako je to svima nama nešto novo.

Kakve to posljedice ostavlja koronavirus i dalje nam je nepoznato. Zato je KBC Rijeka osmislio postcovid ambulantu za sve one koji nakon akutne faze bolesti imaju i dalje zdravstvenih problema, piše tportal.

“Suhi, podražajni, uporni kašalj, zamor i zaduha mogu skrivati ozbiljne komplikacije i predstavljaju potencijalnu životnu ugrozu. Za takve pacijente u bolnici je organiziran rad pulmološke postcovid ambulante čiji liječnici, ako utvrde i druge komplikacije, traže konzilijarna mišljenja kolega drugih specijalnosti” poručili su u ponedjeljak iz KBC-a Rijeka.

Docent, dr. znanosti Igor Barković, internist pulmolog iz KBC-a Rijeka, naglasio je kako je to svima nama nešto novo: “Zapravo ni ne znamo kako će se ponašati pacijenti koji imaju tzv. postcovid sindrom. Riječ je o periodu nakon što više nisu infektivni, nakon što nemaju simptome akutne bolesti. Ne znamo hoće li posljedice trajno ostati, hoće li se povući nakon nekog vremena i kako to uopće liječiti. To je sve novo svima u svijetu.”

Istaknuo je kako je riječ o velikom broju ljudi, a objašnjava da su organizirali ambulantu prije svega za pacijente koji imaju plućne simptome: “Otežano disanje, kašalj, bol u grudima, a na slikovnim pretragama imaju promjene tipa fibroze pluća, bolesti intersticija. Uz to, jako velik broj pacijenata osjeća kroničan umor, slabost, malaksalost, poremećaj pamćenja, koncentracije, spavanja, glavobolje u toj mjeri da im to smanjuje kvalitetu života te radnu sposobnost i produktivnost”, rekao je za tportal.

Barković dodaje kako korona ne utječe samo na dišni sustav, već i na krvožilni. Kaže kako su se susretali i s moždanim udarom i plućnom embolijom koji se javljaju nakon što je prošla akutna bolest.

Komentirajte prvi

New Report

Close