Znate li do kojeg ste iznosa odgovorni ukradu li vam kreditnu karticu?

Autor: Ana Blašković , 03. prosinac 2019. u 14:39
FOTO: GettyImages

Od 15. prosinca 2019. prekogranična plaćanja u eurima koštat će jednako kao nacionalna plaćanja u nacionalnoj valuti. Podizanje gotovine u eurima izvan mreže bankomata vaše banke trebalo bi koštati jednako u drugoj državi članici kao i u matičnoj zemlji

Znate li do kojeg ste iznosa odgovorni ukradu li vam kreditnu karticu ili koliko vam hotel ili rent a car kompanija najviše može rezervirati na kartici? Svoja prava kao potrošača prilikom plaćanja u Europi koje donosi tzv. PSD2 direktiva, na jednostavan i dostupan način, možete doznati u brošuri Europske komisije, a njezina hrvatska inačica dostupna je na internetskim stranicama HNB-a.

Tako primjerice, svaki potrošač koji (zakonito) boravi u EU ima pravo na barem na osnovni račun za plaćanje besplatno ili uz razumnu naknadu, odnosno račun s debitnom karticom koji omogućuje podizanje gotovog novca, pohranu novca te izvršavanje i primanje plaćanja.

Jedan račun za plaćanje u eurima omogućuje izvršavanje svih plaćanja u cijeloj Europi, od 15. prosinca 2019. prekogranična plaćanja u eurima koštat će jednako kao nacionalna plaćanja u nacionalnoj valuti. Podizanje gotovine u eurima izvan mreže bankomata vaše banke trebalo bi koštati jednako u drugoj državi članici kao i u matičnoj zemlji.

Nova direktiva donosi više standarde sigurnosti pa su od rujna 2019. elektronička plaćanja sigurnija zahvaljujući autentifikaciji klijentana temelju različitih faktora autentifikacije, primjerice PIN-a i otiska prsta.

Vrijedi istaknuti da je odgovornost klijenta u slučaju neautoriziranog plaćanja, primjerice ako vam je ukradena kreditna kartica, ograničena na najviše 50 eura (osim u slučaju krajnje nepažnje). Banka vas ne može teretiti za bilo koje neutorizirano plaćanje nakon što ste ju obavijestili o krađi ili za internetsku transakciju ako pružatelj platnih usluga ili banke ne primjenjuju pouzdanu autentifikaciju klijenta.

U slučajevima kada konačni iznos plaćanja nije unaprijed poznat, primjerice unajmljujete li vozilo ili plaćate smještaj u hotelu, trgovac na kartici može rezervirati samo dogovoreni iznos za koji ste dali suglasnost. Također, pri izravnom terećenju ako ste dali suglasnost za izravnu naplatu s vašeg računa, imate 8 tjedana da osporite neopravdano naplaćeni iznos, a povrat novca mora se izvršiti u roku od 10 radnih dana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Imam ja riješenje… Britanski Iban pošaljete mi svoj broj i ja vam šaljem link za aktivaciju i registraciju. Nema troškova, apsolutna kontrola računa i kartice putem mobitela tj. Aplikacije.sve je još uvijek besplatno i apsolutna kontrola osobnog bankarstva i budučnost bankarstva… Nema provizija ni na bankomatima, 0tečaj ili razlika viza uk. Treba odjebat sve bankare I nametnike…

New Report

Close