Znak za uzbunu u jednoj županiji? ‘Dvije cijele obitelji zarazili su mladi koji izlaze i druže se, nisu cijepljeni…’

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2021. u 11:40
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Naglasila je ako se brojke nastave ovako povećavati, moramo biti spremni da će nam zatvaranje Hrvatske doći prije negoli prošle godine.

U utorak, 466 testiranih na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ) njih 32, odnosno 6,86 posto bilo je pozitivno je na koronavirus. Iako ta brojka na prvi pogled ne zvuči zabrinjavajuće, ali ipak najveća je još od 2. lipnja, kada je tog dana u SDŽ bilo novooboljelih njih 34.

“Ljuta sam i žalosna i zaista više ne znam što da napravimo, kako bismo ljude uvjerili da se moraju i trebaju cijepiti. U cijeloj ovoj priči o 32 jučer pozitivnih, važno je istaknuti da su među tim oboljelima i članovi dviju obitelji, kojima su COVID u kuću donijeli njihovi mlađi članovi, koji izlaze vani, druže se, nisu cijepljeni i ne čuvaju se zaraze. Ne čuvaju se zaraze, jer oni ne obolijevaju teže. Zaraženi su svi članovi tih obitelji, od roditelja pa nadalje. S obzirom na to da svuda u Europi i svijetu sada prevladava delta-soj, mišljenja smo da su i ovi slučajevi svi delta-soj”, rekla je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljicu NZJZ-a SDŽ za Slobodnu Dalmaciju.

No, naglasila je ako se brojke nastave ovako povećavati, moramo biti spremni da će nam zatvaranje Hrvatske doći prije negoli prošle godine.

“Vidite što se događa u Portugalu i Španjolskoj. Uistinu je potrebno da ljudi napokon shvate kako je cijepljenje potrebno i da je ono najpouzdaniji i najsigurniji način da pobijedimo koronavirus”, govori dr. Karin.

Cjepivo ne utječe na (ne)plodnost

U skupinu onih koji se ne žele cijepiti i to odbijaju nalaze se i mlađe ženske osobe, negdje od 20. do 27. godine života. Mnoge od njih govore da se cijepiti ne žele, jer će od cijepiva postati neplodne.

“To apsolutno nije točno. Za sada nema apsolutno nikakve poveznice između COVID-a i trudnoće, odnosno između cijepljenja i trudnoće, odnosno neplodnosti. To su rekla-kazala strahovi, jer još uvijek ne postoje podaci o tome kako cjepivo loše utječe na plodnost. U medicini se podaci prate godinama, odnosno desetke godina i tada se mogu donositi zaključci o nečemu. Ponavljam, za sada nemamo nikakve podatke da cjepivo šteti plodnosti”, rekao je ginekolog endokrinolog, prof. dr. sc. Marko Mimica, novi predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close