Zlonamjerni kažu da vlada kaos. Mnogi su ljudima dijelili novac, samo sam ja imao peh da me snime

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2021. u 09:44
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Znam više njih koji su kupili po osam kamp kućica ili kontejnera i podijelili ih ljudima pogođenim potresom, kaže Tomislav Debeljak, vlasnik DIV grupe.

Samoborac Tomislav Debeljak, vlasnik DIV Grupe u čijem je sastavu najveća europska tvornica vijaka u Kninu i Brodosplit otkako se zatresla Banovina, tamo boravi svakodnevno, kao i skupina njegovih zaposlenika s 40-tak strojeva koji inače rade na gradnji željezničkih pruga u RH, a iz brodogradilišta čak je stigla i velika dizalica koja je bila prijeko potrebna na terenu.

“Bio sam u Splitu kada je objavljeno da je Banovinu opet pogodio potres jačine 6,4 po Richteru. Budući da se osjetio i u Splitu, bilo mi je jasno da se gore dogodila nepogoda ogromnih razmjera. Odmah sam nazvao svog specijalca u građevinskom sektoru Miralema Đogića da šalje sve strojeve u Petrinju. Sjeo je u auto i krenuo prema Petrinji. Kontaktirao sam odgovorne u Vladi RH i obavijestio ih o namjeri da s teškom mehanizacijom pružimo pomoć. Čuo sam se Petrom Karinom, vlasnikom tvrtke Izvođač-Niskogradnja, i ostalim kooperantima Georad, Tarac, AS Floor, koji su također odmah krenuli prema Petrinji. Dogovorili smo se da i oni obavijeste ostale kolege, a da ja koordiniram sa Stožerom. U međuvremenu se javio ministar Darko Horvat s kojim sam sve dogovorio, povezao me sa članom nacionalnog Stožera civilne zaštite koji je bio stacioniran u Petrinji. Odmah smo se dogovorili gdje ćemo istovariti strojeve koji su već bili na putu prema Petrinji i što ćemo raditi”, rekao je Debeljak za Večernji list.

Kaže da će sada će u cijeloj 2021. biti potrebno dobro organizirati obnovu, a ne sumnjam da će ova Vlada i profesionalne službe to dobro odraditi.

“Zlonamjerno je tvrditi da je bio kaos, ponekad malo veća svadbena povorka izazove krkljanac i gužvu poput one kakva je bila tamo, a “sa strane” je, prema procjenama, došlo više od pet tisuća ljudi. Moram posebno pohvaliti i Hrvatsku vojsku, ponešto znam o organizaciji posla, ali oni su izvrsno u kratkom roku odradili čišćenje najrazrušenijeg dijela Petrinje, ručno i strojevima”, naveo je Debeljak.

Komentirao je i odaziv svojih kolega.

“Puno mi je srce, oduševljen sam. I sada se vidjelo ono što često ističem, koliko je važno da Hrvatska osim svih snažnih državnih institucija ima jako gospodarstvo i poduzetnike. Mislim da su se više-manje svi uključili, netko s teškim strojevima, drugi proizvodima, financijski… Znam više njih koji su kupili čak po osam kamp-kućica ili stambenih kontejnera i podijelili pogođenima”, rekao je i komentirao činjenicu da su ga snimili i dok je dijelio novac.

“Ma joj, svi su dijelili, samo sam ja imao peh da me snimi kamera. Kada sam vidio TV ekipu, nastojao sam pobjeći čim prije, ali bilo je kasno. Znam više ljudi koji su radili isto. Kada ste u žurbi, dok pretražujete prohodnost putova, najbrže je ljudima na cesti ostaviti koju kunu. No apeliram da se ljudima pomogne kroz cijelu 2021. godinu. Vidim, neki mjere kojoj se nacionalnosti tamo pomaže, pa to je smiješno i žalosno. Pred dragim Bogom, a i potresom, svi smo jednaki. Nitko normalan ne bi dijelio ljude ni inače, a kamoli u potrebi”, zaključio je Debeljak  za Večernji list.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close