Žive u siromaštvu: Pedeset posto umirovljenika prima prosječno 1.348 kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2017. u 12:48
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ovakvi podaci Matice, ističu u priopćenju, najbolje pokazuju da veliki broj naših sugrađana starije dobi živi u siromaštvu, da su mnogima primanja ispod razine socijalne pomoći i da je stanje zabrinjavajuće.

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) upozorila je u nedjelju da točno 50 posto umirovljenika u Hrvatskoj, odnosno njih 570.000 prima prosječnu mirovinu od samo 1348 kuna, i to nakon nedavnog "porasta“ za 2,1 posto, te naglašava da su zbog neadekvatne formule usklađivanja upravo ove godine mirovine zaostale za rastom plaća za 2,55 posto, najviše u posljednjih 18 godina.

Ovakvi podaci Matice, ističu u priopćenju, najbolje pokazuju da veliki broj naših sugrađana starije dobi živi u siromaštvu, da su mnogima primanja ispod razine socijalne pomoći i da je stanje zabrinjavajuće.

Matica umirovljenika za izlaz iz ovakvog stanja predlaže dijalog, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, koje je, nakon dužeg zastoja, najavilo sjednicu za 27. listopad ove godine. Poziva predstavnike Vlade, ministarstava i svih nadležnih institucija da, uz puno razumijevanje teške situacije u koju su dovedeni umirovljenici, upravo u dijalogu s predstavnicima umirovljeničkih udruga nađu rješenja koja će spriječiti daljnje osiromašivanje starih i nemoćnih.  

Zalažući se za poduzimanje hitnih mjera, predlažu da se odmah ide na izmjenu formule za usklađivanje mirovina koja je dovela da njihovog ovako drastičnog pada u odnosu na plaće i svela ih na najniže u Europi.

Matica umirovljenika navodi i da, po najnovijim podacima, svi umirovljenici u Hrvatskoj koji su mirovinu stekli po Zakonu o mirovinskom osiguranju u prosjeku primaju 2314 kuna mjesečno, što je samo 38,4 posto prosječne plaće, koja trenutno iznosi 6018 kuna. 

Ponovno upozoravaju i na činjenicu da su od početka usklađivanja po neadekvatnim formulama mirovine zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto i da bi trebalo žurno naći odgovor na pitanje kako to nadoknaditi i u kojem vremenu.

Naglašavaju i da su upravo ove godine mirovine zaostale za rastom plaća za 2,55 posto, što je najviše u posljednih 18 godina.

"Brojni članovi Matice s velikom zabrinutošću postavljaju pitanja kako je moguće podmiriti sve troškove za režije, hranu i ostalo s tako malo sredstava i navode da je sve više njih dovedeno u nepodnošljivu situaciju i egzistencijalno ugroženo," stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.

Komentari (13)
Pogledajte sve

97 tisuća ljudi u Hrvatskoj prima mirovinu do 500 kuna. Ako njima na to daš još tisuću kuna, oni s tim novcima neće otići na skijanje. Potrošit će,
multiplikator obrtaja u gospodarstvu kod potrošnje tih najugroženijih skupina je vrlo velik, čak veći od 2. Multiplikator je mjerilo učinka koji jedan početni ekonomski impuls ima na primjerice BDP, PDV ili slično. Za novac koji ide u elementarnu potrošnju, što je sigurno kod umirovljenika koji prima 500 kuna mjesečno, a sada mu primanje podignete na 1.500 kn, višestruke su koristi. Najmanje 10% od povećanja mirovine će se vratiti samo kroz PDV u proračun, ako umirovljenik kupuje samo kruh i mlijeko.

ministar bi trebao javno obznaniti stanje iz SKDD, ako neće on onda novinari
ovo je danas na stranicama ZSE za LEDO;

1. AGROKOR D.D. 48,11
2. SPLITSKA BANKA D.D./AZ OMF KATEGORIJE B – Skrbnički račun 12,32
3. ADDIKO BANK D.D./RAIFFEISEN OMF KATEGORIJE B – Skrbnički račun 6,01
4. ZAGREBAČKA BANKA D.D. – Skrbnički račun 3,43
5. PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. – Skrbnički račun 2,93
6. ADDIKO BANK D.D./PBZ CO OMF – KATEGORIJA B – Skrbnički račun 2,48
7. PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. – Skrbnički račun 2,12
8. PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. – Skrbnički račun 1,64
9. PRIVREDNA BANKA ZAGREB D.D. – Skrbnički račun 1,54
10. ZAGREBAČKA BANKA D.D. – Skrbnički račun 1,22
Prikazani su podaci za prethodni trgovinski dan. Podaci preuzeti sa http://www.skdd.hr

kupili su po 8000 kada je cijena na burzi bila 4500, ne mogu se oteti dojmu da ih je netko na to nagovorio da Gazdi daju novac,
što su za to zauzvrat dobili pregovarači možemo samo nagađati

naravno da treba pokazati i ostale “perjanice” na kojima frca perje na sve strane, ali ne njihovo nego umirovljeničko

Kod nas kao da Vlade vodi Broj Jedan iz Alen Forda , od 1945. , otimaju lovu dobrima , radišnim i vrijednima a daju je lošima , neradnicima i lijenima.

Da je to istina lako se možete uvjeriti da pogledate koliko je mali prosječan mirovinski staž penziča , ili koliko je privilegiranih koji nisu uplačivali za mirovinski staž i koji nisu zaradili svoju penziju.

Rješenje bi bilo da razdvoje zarađene mirovine od socijalnih davanja.


prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1054 eura, a u Hrvatskoj 753 eura, prosječna slovenska mirovina 613 eura, a kod nas samo 297 eura. No, kad se gleda tzv. relativna vrijednost mirovine, tj. njezin udjel u prosječnoj plaći, stvar je za Hrvatsku još mnogo gora, jer taj udjel iznosi samo 38,22 posto, dok je u Sloveniji 58,44 posto.

Fali jedan bitan parametar.

Koliko godina su u prosjeku radili slovenski, a koliko hrvatski umirovljenici? To bitno utjece na visinu mirovine.

Pravi pokazatelj bi bio: koji je odnost prosjecne godisnje zarade i prosjecno placene mirovine za godinu radnog staza.

S obzirom da je u Sloveniji zaposlenost stanovnstva oko 10% veca nego u Hrvatskoj za pretpostaviti je da oni rade za svoju mirovinu dulje i uplacuju u mirovinski sustav puno vise godina.

New Report

Close