Zagrebački hoteli zbog EU gostiju očekuju i do 20% više noćenja

Autor: Radmila Kovačević/VL , 23. prosinac 2019. u 09:41
Doći će oni i kojima RH nije bila na listi za 2020./ Igor Šoban/PIXSELL

Od predsjedanja Vijećem EU profitiraju turistički domaćini: ugostit će 25.000 delegata.

Politička težina koju za Hrvatsku nosi činjenica da će u prvoj polovici iduće godine predsjedati Vijećem Europske unije ima i izravnu financijsku korist.

Među prvima će je osjetiti turistički domaćini koji će tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja ugostiti oko 25.000 delegata. Samo hotelijerstvu našeg glavnog grada, koji će biti poprište većine službenih događanja, to bi trebalo donijeti oko 35.000 noćenja. Procjene govore i o 10.000 službenih ručkova te 5000 večera, a treba reći da uz predsjednike vlada, ministre, diplomate i službenike EU u jednom dijelu zasigurno valja očekivati i članove njihovih obitelji.

U najvećoj zagrebačkoj hotelskoj grupaciji, Maistrinim hotelima Westin, Sheraton, Panorama, International, Jadran i Zagreb s 1227 smještajnih jedinica, kažu kako su uvjereni da će realizirati bolju popunjenost u odnosu na isto razdoblje u 2019. Pritom otkrivaju da najveći interes za vrijeme predsjedanja Hrvatske bilježe u hotelima najviše kategorije, Westinu i Sheratonu, koji su već sada jako dobro popunjeni.

"Pripreme teku dobro. Hoteli imaju uigrane timove stručnjaka koji već godinama ugošćuju brojne međunarodne konferencije i summite te su naši hoteli, restorani i kongresne dvorane spremni za nadolazeća događanja. Za delegate EU pripremit ćemo poseban meni kojim ćemo predstaviti raznolikost naše ponude. Svaka regija bit će zastupljena izborom tradicionalnih jela i pića", kažu u Maistri. Predsjednica udruženja hotelijera HGK i direktorica Hiltonovih hotela u Zagrebu Josipa Jutt Ferlan procjenjuje da bi predsjedanje Vijećem EU hotelskoj branši Zagreb u prvih šest mjeseci 2020. moglo donijeti 15 do 20 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019.

" Uz glavna događanja, na margini bit će i niz manjih, a sve je to odlično za naše hotele. Dosta toga je već rezervirano, za neke datume više nema slobodnih soba, ali neće se tih šest mjeseci raditi samo za delegate već i za druge goste koji nam dolaze. Iako, vidljivo je da se zbog predsjedanja neke konferencije i druga događanja sele u drugu polovicu godine", otkriva Jutt Ferlan.

Komentirajte prvi

New Report

Close