ZG Holding kod kluba banaka traži 220 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 08. kolovoz 2022. u 12:03
Predsjednik Uprave Zagrebačkoga holdinga Ivan Novaković/M. Prpić/PIXSELL

Nedavno počeli konkretni razgovori o novom aranžmanu.

Od prvih najava zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Uprave Zagrebačkog holdinga o otvaranju razgovora s bankama u vezi s restrukturiranjem dugova ZGH-a prošlo je nešto više od pola godine.

Iako je u izvješću za 2021. Uprava Holdinga na čelu s Ivanom Novakovićem navela da su još u zadnjem kvartalu prošle godine “pokrenuti razgovori s bankama oko definiranja optimalne strukture i vremenske dimenzije otplate, kako kratkoročnih tako i dugotročnih obveza prema financijskim insttucijama “, konkretni razgovori o novom aranžmanu traju tek odnedavno.

Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, s klubom nekoliko domaćih banaka u tijeku su dogovori o refinanciranju obveza od 220 milijuna eura.

Stabilizacija kao ključni cilj
U odnosu na iznose kratkoročnih obveza koje prema izvješćima za 2021. na naplatu stižu tijekom ove godine, s bankarima se dogovara veći iznos kredita. Prema godišnjem izvješću Holdinga, na razini Grupe ZGH krajem 2021. stanje kratkoročnih obveza po primljenim kreditima i najmovima (s dospijećem unutar godine dana) bilo je na 1,2 milijarde kuna, od čega se glavnina odnosi na ZGH d.o.o.

S obzirom na ukupne dugove i poslovne rezultate tj. iskazanih 794 milijuna kuna gubitka (godinu prije 470 milijuna), stabiliziranje poslovanja apostrofirano je kao jedan od ključnih ciljeva i fokusa mjera i u Poslovnom planu ZGH za 2022.

1,2

milijarde kuna iznose kratkoročne obveze po primljenim kreditima i najmovima

Uprava ga je predstavila početkom veljače, a njezin predsjednik tada je istaknuo kako “trenutna zaduženost Grupe ZGH iznosi ukupno 4,8 milijardi kuna, od čega više od 1,3 milijarde dospijeva u ovoj godini”. Usto, sredinom iduće godine na naplatu stiže i nešto manje od 2,3 milijarde kuna duga po obveznici”.

Tim je brojkama Novaković ilustrirao nužnost provođenja financijskog restrukturiranja u okviru širega plana stabilizacije poslovanja, transformacije organizacije te održivosti i daljnjeg razvoja ZGH.

Koje se sve obveze namjeravaju refinancirati kreditom koji je u fazi pregovora s bankama, što se predviđa u pogledu jamstava te radi li se možda već i na širem planu refinanciranja (npr. obveznice) i optimiziranja strukture duga?

U odgovoru ZGH-a uglavnom se objašnjava zašto zasad to ne mogu komentirati. “Kako je ZGH d.o.o. obveznik Zakona o tržištu kapitala i upravljanju povlaštenim informacijama, svako iznošenje informacija o procesima operativnog i/ili financijskog restrukturiranja, a bez da su isti putem kanala objave povlaštenih informacija Zagrebačke burze podijeljeni s investicijskom javnosti, smatrao bi se neadekvatnim upravljanjem samim procesima operativnog i/ili financijskog restrukturiranja i povezanim povlaštenim informacijama”, stoji u odgovoru.

Iznimno značajan porast
Isto vrijedi i za pitanja o nalazima analize koju je Grad kao vlasnik ZGH-a naručio od KPMG-a, kao i o tome kada se očekuje svođenje razine duga tj. kreditnih obveza na prihvatljiv omjer u odnosu na EBITDA-u, što se, prema godišnjem izvješću, očekuje u srednjem roku.

S tim u vezi Uprava ZGH-a je pri predstavljanju Poslovnog plana za ovu godinu zacrtala ostvariti 504 milijuna kuna dobiti prije poreza, amortizacije i kamata. Novaković je, doduše, priznao da bi to bio “iznimno značajan porast dobiti u samo jednoj godini”. Je li ostvariv, pokazat će vrijeme, ali neka zbivanja u međuvremenu nisu baš sugerirala takve iskorake.

Za početak, u vrijeme te najave još nisu bila zaključena ni izvješća za 2021., pa su prvotne procjene Uprave o 587 milijuna kuna gubitka Grupe na kraju narasle za oko 200 milijuna. Približno toliko je pak gubitku pridonio “minus” u plinskom segmentu poslovanja, kao rezultat lošeg planiranja nabavke i drastičnog poskupljenja plina.

Kako stvari stoje, Gradska plinara Opskrba (GPZ-O) ide u smjeru prodaje, zajedno s tvrtkom za distribuciju plina, Gradskom plinarom Zagreb (GPZ). Osim što su oko toga još mogući zapleti, pitanje je i hoće li se taj plan okončati u ovoj godini.

Konačno, iz javno raspoloživih informacija čini se da ni smanjenje broja zaposlenih, kao ni početak primjene novog modela prikupljanja otpada putem standardiziranih gradskih vrećica, ne idu planiranim tempom.

Komentirajte prvi

New Report

Close