Želite unaprijediti svoje poslovanje? Objavljen javni poziv, dijele se bespovatna sredstva

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 12:27
PD

Primjena AI-a u zdravstvu postaje ključna zbog brojnih izazova s kojim se sustav suočava kao što su porast kroničnih bolesti, nedostatak osoblja te duge liste čekanja. No implementacija umjetne inteligencije u zdravstvu nije jednostavna. Zato će usluge koje će pružati Centra AI4Health.Cro imati vrlo važnu ulogu.

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) objavio je javni poziv mikro, malim i srednjim poduzetnicima, startupima, te javnim tijelima i subjektima koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost. Ovaj poziv jedinstvena je prilika za one koji žele unaprijediti svoje poslovanje, inovacije i digitalne kapacitete za primjenu AI rješenja u zdravstvu.

Zdravstveni sustavi diljem Europske unije (EU) suočavaju se s izazovima poput porasta kroničnih bolesti, nedostatka osoblja i dugih lista čekanja. Kroz primjenu umjetne inteligencije (AI) u zdravstvu moguće je osloboditi do 1,944 milijuna sati godišnje liječnicima te spasiti između 380.000 do 403.000 života godišnje.

Međutim, za uspješnu implementaciju novih AI tehnologija u zdravstvo, poduzetnici, startupi i inovatori moraju postaviti jasne ciljeve, osloniti se na podatke visoke kvalitete i okupiti tim s multidisciplinarnim znanjima. Također, moraju imati priliku za testiranje svojih tehnologija u realnim uvjetima prije značajnijih investicija. Pritom je ključno uzeti u obzir etičke dileme, težiti integraciji u postojeće sisteme i raditi na prihvaćanju novih tehnoloških rješenja među krajnjim korisnicima, poput liječnika, medicinskih sestara i to sve na dobrobit pacijenata. S obzirom na kompleksnost svih navedenih zadataka jasno je da ne mogu sami pokriti cijeli spektar ekspertiza, i zato su im na raspolaganju usluge Centra AI4Health.Cro.

“Centar AI4Health.Cro pruža sveobuhvatne usluge, uključujući testiranje prije ulaganja, podršku pri pronalasku investicija, razvoj inovacijskog ekosustava i umrežavanje, te edukacije”, objašnjava dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica Centra AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković (IRB) te dodaje: “Naša suradnja s klinikama i bolnicama omogućuje sigurno testiranje tehnologija, osiguravajući da su rješenja prilagođena potrebama korisnika.”

”Cilj je javnog poziva otvoriti vrata korisnicima da kroz korištenje usluga Centra AI4Health.Cro osiguraju alate i podršku potrebnu za istraživanje, razvoj i plasiranje svojih tehnologija temeljenih na umjetnoj inteligenciji u zdravstvo. Veseli nas vidjeti kako će sudionici iskoristiti ove prilike”, rekla je dr. Barešić te naglasila kako su usluge besplatne za mikro, mala i srednja poduzeća, javna tijela i subjekte koji ne obavljaju gospodarsku djelatnost, a zahvaljujući financiranju od strane EU-a u sklopu Programa Digitalna Europa te programa državnih potpora osiguranih u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. -2026. (NPOO).

Od procjene digitalne zrelosti do pristupa financiranju

“Kada korisnici pokažu interes, započinje proces u četiri faze. Prvo, organiziramo uvodni sastanak s našim partnerima kako bismo razumjeli vaše potrebe i predstavili naše usluge, vodeći vas kroz prijavu na Javni poziv. Potom, nakon potvrde prihvatljivosti, pružamo vam podršku u prijavi za državne potpore, provodimo prvu od tri Procjene digitalne zrelosti i dogovaramo personalizirani popis usluga. Ovim procesom osiguravamo da svaki naš korisnik dobije usluge koje najbolje odgovaraju njegovim potrebama”, objašnjava dr. Barešić.

Za korisnike koji su započeli s razvojem inovacija u digitalnom zdravstvu ovaj poziv predstavlja priliku za značajan korak naprijed. Sudjelovanje nije samo plasiranje tehnologije u sustav, već aktivan doprinos oblikovanju zdravstva za nadolazeće godine.

Nositelj projekta AI4Health.Cro je Institut Ruđer Bošković, a uz IRB konzorcij AI4Health.Cro čine: Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju, Magdalena – Klinika za kardiovaskularne bolesti, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Dom zdravlja Zagreb – Centar, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Zagrebački inovacijski centar, Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Mreža znanja, FeelsGood Capital Partners, te uspješne tvrtke IN2, Ericsson Nikola Tesla i NEWTON Technologies Adria.

Javni poziv otvoren je do 31. ožujka 2026. ili dok se sva dostupna sredstva u iznosu 6.503.417,61 EUR u potpunosti ne dodijele. Bespovratna sredstva za ovaj poziv osigurana su u sklopu Programa dodjele državnih potpora za provedbu aktivnosti Europskih digitalnih inovacijskih centara usmjerenih na pružanje usluga poduzetnicima u okviru mjere NPOO-a.

Detalje i upute za prijavu mogu se pronaći na web stranici projekta AI4Health.Cro.

Komentirajte prvi

New Report

Close