Želite povrat poreza? Ako se u ovom slučaju ne javite Poreznoj, zadržat će novac za sebe

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2020. u 10:39
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Potrebno je pripaziti u slučaju promjene statusa.

Za porezne obveznike stigao je mjesec u kojem moraju predati porezne prijave kako bi u drugoj polovici godine dobili povrat poreza. No, iako se posljednjih godina navodi kako je sve automatizirano, to baš i nije slučaj, pišu RTL vijesti.

Naime, samostalni djelatnici koji u 2020. napuste takav radni odnos i prijeđu u novi, kao onaj stalni, neće dobiti povrat poreza za 2019. Neće biti ni upozoreni, već će Porezna taj novac zadržati za sebe. Sve do trenutka kad se porezni obveznik sam javi.

Ne pomaže ni to što je svih 365 dana u 2019. porezni obveznik bio u sustavu kao samostalni djelatnik, u trenutku kad istupa iz njega u 2020., "briše" se i automatizam za njega više ne vrijedi. Pomalo je apsurdno što pritom Porezna ima sve potrebne podatke poreznog obveznika, kao i evidenciju svih potrebnih podataka godine za koju bi trebao stići povrat poreza.

"Pošaljite zahtjev za povrat na e-mail s naznačenim IBAN-om na koji biste primili novac", kratak je odgovor Porezne na upit zašto povrat poreza kasni toliko da je prešao u godinu kasnije.

Inače, "zahtjev za povrat" znači da se na e-mail adresu pošalje IBAN i navede da je to za potrebe povrata poreza, a dalje sve obavi Porezna. Jer, sve podatke već ima, no novac je "na ledu". Pomalo je apsurdno da ni unatoč postojanju sustava eGrađani i ePorezna, nikakva obavijest korisniku koji mijenja status ne stiže, pa ovisi o sebi samome.

Dakle, kako pišu RTL vijesti, potrebno je pripaziti u slučaju promjene statusa. Svi ostali bit će tretirani kao i dosad. Uz nekoliko napomena.

Konkretnije, s početkom nove fiskalne godine, kreću i prijave poreza na dohodak za proteklu godinu. Porezni obveznici ove zime imaju jedan radni dan više za podnijeti poreznu prijavu, a velika je pogodnost za to i mogućnost prijave elektroničkim putem. Stupile su na snagu i izmjene određenih zakona iz četvrtog kruga porezne reforme, no njihovi efekti očekuju se tek u ljeto 2021. Prijave se ove godine provode dan duže jer je prijestupna godina, no 29. veljače i 1. ožujka su neradni dani pa je krajnji rok za prijave 2. ožujka.

Ujedno, postoji i mogućnost da poreznu prijavu pošalju i putem elektroničkih usluga Porezne uprave – ePorezna.

Iako su 1. siječnja na snagu stupile izmjene određenih poreznih zakona u okviru 4. kruga porezne reforme, za 2019. godinu sve ostaje kao i do sada. No, otkako je uveden poseban postupak poreznih prijava značajno je smanjen njihov broj u fizičkom obliku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pane mogu vjerovati da postoji neko toliko glup kao što je ovaj gospodin poduzetnik Miami.

Pa konjino jedna ako ti je problem izgovoriti oib firme zapiši ga na papir koji ćeš dati blagajnici i ona ti ga fino vrati.

Nije to nikakva novost, to normalni ljudi rade već godinama samo tebi idiotu to još nije došlo do mozga….ebala te osobna iskaznica firme.

Poštovani gospodine…

Gospođa blagajnica nije glupača koja na blagajni Vas zamoli Oib zbog R1 računa ,ona je radnica koja Vama treba  da bih ste Vi dobili svoj R1račun.

Napisat ću problem na ovoj temi…

PORUKA VLADI RH

Kao poduzetnik, koji često obavljam trgovačke poslove, nabavu, kontakte s nepoznatim i poznatim
dobavljačima, prodavateljima i sl….. ja HITNO trebam

O S O B N U I S K A Z N I C U ” T V R T K E ! ”

Ne šalim se i ne zanovijetam. Ne mogu više dolaziti na blagajne trgovačkih centara , kupovati
ROBU NA R1 ———-i stalno glupačama , GLASNO diktirati znamenke OIB- a tvrtke,. da bi mi one rekle: Kako,? …Molim Vas možete još jedanput ? I tako tri puta – dok cijeli red ljudi
koji stoji na blagajni ….sluša OIB tvrtke ….i pizdi jer moraju čekati…dok blagajnica to ukuca u svoj program za ispis R 1 računa…
Ovakvo ponižavanje pravnih subjekata na javnim mjestima je ponižavajuće, Niti koga briga za OIB,.a one koje je briga …ne moraju ga znati ..i slušati….
Isto tako, to je suprotno sa Zakonom o zaštiti podataka osoba , i svih podataka osobe i tvrtke koja
treba R1 račun na javnom mjestu.. Zato molim Vladu REPUBLIKE HRVATSKE da što hitnije
izda
OSOBNU ISKAZNICU ” TVRTKE ” – sa barcod sustavom, običnu
KARTICU – koju ću mirno i tiho dati blagajnici u trgovačkom centru, koji će ona mirno i
nenametljivo skenirati- dok se na monitoru pojavi NAZIV POSLOVNOG SUBJEKTA ……!.i tako
bez stresa za mene i ostale koji čekaju izdati R1 račun u tišini i privatnosti…

Pa, kaj je to tako teško napraviti u ovoj državi…???? Zašto to niste do sada napravili ?

New Report

Close