Zdravko Marić: Odluka o Uljaniku bit će dijelom politička

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. ožujak 2019. u 10:46
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da se u ovom trenutku jedino može pričati o egzaktnim brojkama, odnosno onom što je plaćeno po protestiranim jamstvima.

Odluka o Uljaniku jednim će dijelom biti i politička, ali prvenstveno ekonomsko-financijska,  rekao je u petak ministar financija Zdravko Marić, koji nakon poraznih brojki postavlja pitanje koji je danas značaj hrvatske brodograđevne industrije?  

"Ima i političke odluke u cijelom tom procesu odlučivanja, ali ja je prije svega vidim isključivo kao ekonomsko-financijsku, jer s jedne strane imamo 3,1 milijardu kuna koju smo do sada platili na ime protestiranih jamstava, a kada tome pridodate sve ono što je u 25 godina  plaćeno za ukupnu brodograđevnu industriju, ovakvu kakvu imamo u smislu najvećih brodogradilišta, iznos se penje na 35 milijardi kuna. Postavljam pitanje i sebi i drugima, koji je značaj brodograđevne industrije?", rekao je  Marić u petak uoči sjednice Vlade.  

Na pitanje kada će prezentirati analizu poslovanja Uljanika, ministar Marić kazao je da će se nešto prezentirati već danas, a većina idući tjedan.

Rekao je da se u ovom trenutku jedino može pričati o egzaktnim brojkama, odnosno onom što je plaćeno po protestiranim jamstvima.

"Krajem prošle godine iznos je bio 2,45 milijardi kuna, a nažalost ove se godine očekuje, u skladu sa svim tim ugovornim obvezama i ugovorima o jamstvima, da će doći do daljnjeg povećanja. Dakle prvo je bila brojka od 2,8 milijardi, a sada je 3,1 milijardu kuna. U tih 3,1 milijarde, od onih ukupnih 4,3 milijarde kuna je dio plaćenih kamata , što zateznih što redovnih, tako da prema našim ocjenama i očekivanjima taj iznos može porasti za još 300 do 500 milijuna kuna", rekao je Marić.

Ponovio je kako je važno spasiti dio jamstava vezan uz izgradnju jaružara, s obzirom da je u stanju visoke gotovosti.

Na pitanje novinara što će odgovoriti premijeru Plenkoviću kada ga ovaj pita je li iznos koji je iskalkulirao  previše da se ide u Debeljakov model restrukturiranja, odgovorio je da s premijerom ima konstantnu internu komunikaciju a da će se na vrijeme iskomunicirati sve ono što je u interesu javnosti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

“Postavljam pitanje i sebi i drugima, koji je značaj brodograđevne industrije?”

U ozbiljnim državama je to značaj koji ovaj lik ne može shvatiti. Nego, Mariću daj nam izračun koliko je država zaradila na smanjenju PDV-a na svježe meso, ribu, voće i dr. a koliko su zaradili strani trgovački lanci u RH.

Radi vjerostojnosti Maric bi trebao otici iz Vlade ako odluka bude politicka a ne ekonomska

pa to su politička brodogradilišta, samo se prije nije vidjelo dok je bio sistem svi za jednoga, jedan za sebe

New Report

Close