Zbog visokih barijera startupi u zdravstvu bore se za tržište

Autor: Josipa Ban , 15. travanj 2024. u 22:01
Filip Stipančić, osnivač i partner u Smionu, koji uz Sveučilište u Zagrebu te uz podršku EIT Health zajednice, provodi program namijenjen startupima u zdravstvu; robotizirani sustav Ronna dokaz je da smo i u zdravstvu imali uspješnih tehnoloških rješenja, Foto: PD

Otvorene su prijave za treću generaciju timova i pojedinaca koji razvijaju tehnološka rješenja u zdravstvu, sektoru koji vapi za inovacijama.

Program Forward to Health Innovation, namijenjen startupima koji razvijaju inovativna rješenja u zdravstvu, otvorio je prijave za treću generaciju. Svi koji žele steći i usavršiti poduzetnička znanja u području koje vapi za tehnološkim rješenjima na program se mogu prijaviti do 8. svibnja.

“Program je namijenjen timovima i pojedincima u ranoj fazi razvoja te onima koji imaju iskustva u zdravstvenom sektoru, odnosno razumiju njegove potrebe i probleme te na temelju tog znanja žele ponuditi određeno rješenje”, objašnjava Filip Stipančić, osnivač i partner u Smionu, koji uz Sveučilište u Zagrebu, te uz podršku EIT Health zajednice, provodi program.

Nepoznat broj startupa

Kroz šest mjeseci njegova trajanja, kaže Stipančić, odabrani timovi prolaze proces kliničke i tržišne validacije, odnosno proces utvrđivanja problema i potražnje za njegovim rješenjem. Također, prolazi se regulativni okvir jer je on u zdravstvenom sektoru vrlo zahtjevan te faza dokazivanje koncepta. “U ovom dijelu kroz prototipe i testiranja startup potvrđuje prijedlog vrijednosti budućeg rješenja na temelju kojega osmišlja poslovni model izlaska na tržište, financiranje i slično”, objašnjava Stipančić.

Da ovaj program ostvaruje dobre rezultate govori i činjenica da je od 26 timova, koji su ga prošli, njih 14, odnosno više od pola, izašlo na tržište.

No startupi koji djeluju u ovoj nišnoj i na svjetskoj razini vrlo razvijenoj industriji u Hrvatskoj se bore za tržište.

“Razvoj startup scene u području zdravstva u Hrvatskoj je i dalje spor posebno u usporedbi s razvijenim tržištima. Tamo je udio startupa u zdravstvu gotovo 20 posto. Radi se, naime, o vrlo popularnom sektoru s nizom problema koje treba riješiti”, ističe osnivač Smiona.

Koliko je točno zdravstveno tehnoloških startupa u Hrvatskoj ne zna se jer se ne zna niti ukupan broj startupa u zemlji.

Laboratorij na daljinu

Njihova uloga pak postaje sve važnija jer upravo inovativna rješenja u kombinaciji s tehnologijom daju brojne odgovore u svim segmentima zdravstva, od prevencije, dijagnostike do liječenja. No u domaćem zdravstvenom sustavu koji je, kaže Stipančić, dobar ali trom i podložan političkim odlukama, startupi imaju teži pristup onima koji odlučuju, a time i mogućnost implementacije rješenja.

“Kada nemate dovoljno uspješnih priča, pojedinci nisu motivirani pokušavati jer im se čini da je barijera za ulazak previsoka”, upozorava Stipančić.

Programom Forward to Health Innovation tim ljudi iz Smiona i sa Sveučilišta u Zagrebu pokušava otkloniti dio barijera i omogućiti veći i brži razvoj ove nišne industrije. S detaljima programa polaznici će se detaljnije moći upoznati 19. travnja, kada će biti održan informativni webinar. A oni koji su program prošli razvili su niz rješenja – od specifičnih dijagnostičkih testova, aplikacija namijenjenih personaliziranoj prehrani, laboratorijskih testova na daljinu…

No, nije da Hrvatska nema rješenja koja su postala vrlo uspješna – imamo Meddox, aplikaciju za upravljanje medicinskom dokumentacijom, ali i Ronnu, robotiziran sustav za stereotaktičku navigaciju u neurokirurgiju razvijen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Usto, pokrenut je i AI4Health.Cro, Europski digitalni inovacijski centar (EDIC) koji okuplja gospodarstvo, zdravstvene institucije i javnu upravu te bi trebao doprinijeti uklanjanju barijera.

Program Forward to Health Innovation radi na osnaživanju onih koji imaju ideje kako unaprijediti i poboljšati domaći zdravstveni sustav. Koristi bi od toga u konačnici trebali imati svi.

Komentirajte prvi

New Report

Close