Zbog više vodne naknade presušit će turistička ulaganja

Autor: Marija Crnjak , 27. siječanj 2014. u 09:50
Thinkstock

Velika je to greška: umjesto da podupru razvoj, izvlače iz rijetko uspješnih sektora i dodatno pile granu na kojoj sjede, kaže Jako Andabak (HUP).

Povećanje vodne naknade za 1,5 kuna po kubiku zgrozilo je turistički sektor, koji je jedan od najvećih potrošača vode.

Hotelijeri upozoravaju na to da je riječ o još jednom opasnom i ne previše pametnom potezu koji vodi urušavanju cijeloga gospodarstva, a sektor kampinga najavljuje dodatno rezanje investicija. "Najnoviji potez Vlade nas je razočarao jer je u suprotnosti s proklamiranom politikom rezanja parafiskalnih nameta", kaže Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Nikolaš daje primjer jedne veće članice udruge za koju povećanje naknade za zaštitu voda iznosi 1,5 milijuna kuna godišnje.

"To znači da dodatni trošak nastao ovom odlukom višestruko nadmašuje sve pozitivne učinke dosadašnjih smanjenja parafiskalnih nameta. Štete koje kamping sektoru donose ishitrene odluke ove Vlade ili odluke o uvođenju najviše stope PDV-a na smještaj u kampovima na Mediteranu vode rapidnom smanjivanju konkurentnosti kamping sektora, a i ukupnog turističkog sektora", kaže Nikolaš, ističući kako je država povećanjem naknade za zaštitu voda, naknade za obnovljive izvore energije te PDV-a na smještaj turističkom sektoru uzela ukupno 400 milijuna kuna godišnje.

"Iako nismo poljoprivrednici i nemamo skupe traktore za blokiranje cesta, moramo ponovno spomenuti da nam se čini da ubijamo jedinu kravu koja daje mlijeko," zaključuju u KUH-u.Jako Andabak, predsjednik uprave Hotela Bluesun, ujedno predsjednik Udruge ugostiteljstva i turizma pri HUP-u, smatra ovu odluku još jednom velikom Vladino pgreškom."Umjesto da podupru razvoj gospodarstva i prošire bazu onih od kojih će prikupljati naknade, oni izvlače iz rijetko uspješnih sektora i dodatno pile granu na kojoj sjede", kaže Andabak.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Pa naravno da hoće, svaka izbijena kuna direktno izlazi iz gospodarstva. Izbijete li ih dovoljno smanjit će se prihodi, smanjite li dovoljno prihode smanjit će se i kvaliteta, te time i bruto zarada, PDV, PP…

Najlakše je dizati cijene kada ste monopolist, ali kad tad će nešto postati neisplativo. Naše cijene smještaja su već sada prevelike za vrstu gostiju koja dolazi…

Htio si autoceste, arene, beskrajne stanove, aute koje nisi zasluzio, sad ih placaj. Muahahahaha…

Čak 572 poreza ,
“Fiskalizacija” ,
“Legalizacija”,
” Certifikat”,
plin ,struja , voda….
Takvu pošast Hrvati nisu doživjeli od stoljeća sedmog.
Ovi su gori i od Franje Tahija,
oporezuju jače nego što su oporezivali Turci,
gori su od skakavaca…

[emo_mrgud]

New Report

Close