Zbog problema u proizvodnji, nestašica važnog lijeka u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2023. u 13:59
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Stalne nestašice bilježe se i za ozempic, lijek za dijabetes.

Zbog problema u proizvodnji, do 3. studenog Belupo je HALMED-u prijavio nestašicu svog sirupa Alerdin 0,5 mg/ml oralna otopina desloratadin, koji se često koristi protiv alergije.

Lijek se propisuje odraslima, adolescentima i djeci starijoj od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije.

“Međutim, u ljekarnama je dostupan sirup Aerius koji je istog sastava odnosno sadrži istu djelatnu tvar desloratin, tako da pacijenti nisu bez lijeka”. potvrdila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore za Večernji list.

Slično je i s privremenom nestašicom Belupovog lijeka Normabel 10 mg/2 ml otopina za injekciju, kojeg će nedostajati do sredine listopada. Dostupno je više oblika lijekova s djelatnom tvari diazepam pa i Normabela u drugačijim oblicima.

Stalne nestašice bilježe se i za ozempic, lijek za dijabetes koji je u SAD-u registriran i za mršavljenje, za što se masovno počeo koristiti i u Europi. Pomama ljudi koji žele smršavjeti za Ozempicom rezultira učestalim nestašicama tog lijeka, a trenutno je na HALMED-ovoj listi lijekova kojih nedostaje Ozempic 1 mg otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici i predviđa se da ga neće biti do kraja studenog.

Komentirajte prvi

New Report

Close