Zbog potresa najveća je potražnja 
za jednom vrstom zanimanja

Autor: Poslovni.hr , 07. rujan 2020. u 22:00

Indeks slobodnih radnih mjesta je, podsjeća se, u srpnju pao za 18 posto na godišnjoj razini, u lipnju 26 posto, u svibnju za 57,4 posto, a u travnju za 74,7 posto.

Premda se potražnja za radom nastavlja postupno oporavljati i dalje je 25 posto niža nego u kolovozu 2019. godine, pokazuju podaci Ekonomskog instituta Zagreb na temelju Indeksa slobodnih radnih mjesta – Online Vacancy Indeks (OVI) za kolovoz.

Kolovoški je pad razmjerno nizak usporedi li se s padom u drugom tromjesečju ove godine kad je prestanak ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa bio najnaglašeniji, ističe se u analizi objavljenoj na internetskoj stranici Ekonomskog instituta Zagreb.

Indeks slobodnih radnih mjesta je, podsjeća se, u srpnju pao za 18 posto na godišnjoj razini, u lipnju 26 posto, u svibnju za 57,4 posto, a u travnju za 74,7 posto.

Kako navode analitičari Ekonomskog instituta Zagreb, velik dio ovog djelomičnog oporavka dolazi iz potražnje za radom zanimanja koja su vezana uz građevinski sektor, a vjerojatno kao posljedica sanacije potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

30 posto

pala je potražnja za radom u svim primorskim županijama, dok je u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj potražnja za radom pala 12 odnosno 27 posto

Tako je potražnja za građevinskim radnicima i zidarima porasla za 56 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je potražnja za inženjerima građevine veća za 20 posto.

Osim ovih zanimanja, potražnja raste i za stolarima, strojarima, elektrotehničarima te inženjerima strojarstva. Gledajući regionalno, najveći pad potražnje za radom u odnosu na kolovoz 2019. godine zabilježen je u jadranskim županijama – oko 30 posto, dok istočna i središnja Hrvatska bilježe pad od 12 i 27 posto, navode iz Ekonomskog instituta Zagreb.

OVI, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

Indeks slobodnih radnih mjesta (OVI) izrađuje se prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks, a bazna je godina bila 2015.

Komentirajte prvi

New Report

Close