Zbog poreznih utaja Hrvatska godišnje gubi više od 4,5 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2015. u 11:01
Foto: Thinkstock

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na 145 svjetskih država, godišnje se u svijetu utaji više od 3,1 bilijun američkih dolara poreza, što iznosi približno 5,1 posto svjetskog BDP-a

Prema rezultatima istraživanja koje je provedeno na 145 svjetskih država, godišnje se u svijetu utaji više od 3,1 bilijun američkih dolara poreza, što iznosi približno 5,1 posto svjetskog BDP-a, piše Glas Slavonije.

Navodi se to, između ostalog, u najnovijem broju publikacije Forenzike Prima, prvog hrvatskog društva specijaliziranog za provođenje forenzičkog ispitivanja i nadzora poreznih i računovodstvenih aspekata poslovanja državnih institucija i privatnih društava, gdje su analizirani razmjeri štete prouzročene poreznim utajama.

Tax Justice Network, neovisna organizacija koja promiče financijsku transparentnost, objavila je krajem 2011. godine istraživanje čije su šokantne rezultate prenijeli mnogi relevantni svjetski mediji.

Budući da je financijska kriza Grčke posljednjih dana glavna vijest u Europi, vrijedi istaknuti da je Grčka na neslavnoj listi zauzela vrlo visoko 21. mjesto s gotovo 30 milijardi dolara utajenog poreza, što u prijevodu iznosi 27,5 posto grčkog BDP-a. Premda se u SAD-u utaji 10 puta više poreza (337 milijardi dolara), spomenuti iznos je 8,6 posto BDP-a, što je više od tri puta manje nego u slučaju Grčke. Hrvatska je na listi od 145 država zauzela 56. mjesto, s iznosom od nešto više od 4 i pol milijarde eura, navode iz Forenzike Prime.

Komentari (6)
Pogledajte sve

trečina proračuna? ne vjerujem. ako je točno imali bi računa svi biti USKOK

ajoj,koliko bi se tek tada klauna i uhljeba moglo zaposlit u drzavnim firmama !!!!
e da i zaboravio sam, i guzicolizaca !!!

Nije ništa koliko se gubi zaduživanjem za zapošljavanje uhljeba. Ili prodavanjem magle o ekonomskim pokazateljima.

Porezi su ionako nezakoniti, tako da se zapravo ništa ne utaji.

New Report

Close