Zbog koronavirusa Zagreb aktivirao EU krizni mehanizam, građani masovno kupuju maske

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2020. u 08:18
Foto: Reuters

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini – kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem – zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju.

Od posljedica koronavirusa do jučer je potvrđeno 106 preminulih te 4515 zaraženih. Još 26. siječnja zaraženih je bilo 2744, što je skok od 60 posto. Svi su preminuli umrli u Kini, no najmanje 37 zaraženih utvrđeno je izvan te zemlje. Hrvatsko predsjedništvo Vijećem Europske unije je zbog koronavirusa aktiviralo poseban krizni mehanizam Vijeća, javlja Večernji list.

 

Novih 25 umrlih i 840 oboljelih od koronavirusa

Kineska provincija Hubei, iz koje se epidemije koronavirusa proširila po cijeloj zemlji i inozemstvu, priopćila je u srijedu da je još 25 pacijenata umrlo u toj provinciji od posljedica virusa i izvijestilo o 840 novih oboljenja.

Taj mehanizam, nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR), podržava brzo i koordinirano donošenje odluka na političkoj razini EU-a u slučaju velikih i složenih kriza, uključujući teroristička djela, ali i zdravstvenih kriza, kao što je ova. Kroz taj mehanizam, predsjedništvo Vijeća koordinira politički odgovor na krizu tako što objedinjuje napore EU institucija, država članica i drugih ključnih čimbenika. Isto tako, krizni mehanizam pojednostavnjenje razmjene informacija, olakšavanje suradnje i koordinaciju odgovora na krizu na političkoj razini, a alati koji su im na raspolaganju su internetska platforma, kontaktna mjesta dostupna 24 sata na dan, sedam dana u tjednu te izvješćivanje.

 

Strah i u Hrvatskoj

Zagrepčane je uhvatio strah od koronavirusa koji se nezaustavljivo širi svijetom pa masovno kupuju maske za lice u ljekarnama, pogotovo u centra grada koji vrvi turistima.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kini – kao veleposlanstvo države koje predsjeda Vijećem – zaduženo je za lokalnu konzularnu koordinaciju pri pojavi kriznih stanja. Radi s delegacijom EU u Kini, koordinira i ugovara sastanke, potiče na dijeljenje informacija, na pripremu zajedničkih odgovora ili traženja informacija od kineskih vlasti.

>>Na ovoj karti u realnom vremenu pratite širenje koronavirusa

Komentirajte prvi

New Report

Close