Zbog koronavirusa 10% mikro i malih tvrtki prijeti ‘ključ u bravu’

Autor: Jadranka Dozan , 12. ožujak 2020. u 22:00
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Najalarmantnije zvuče upozorenja poduzetnika u turizmu, gdje ih petina prijavljuje pad bukinga od 40 do 60 posto.

Država će pomoći gospodarstvu u borbi s koronavirusom, a u okviru mjera usmjerenih očuvanju radnih mjesta i likvidnost Vlada predviđa i fleksibilniji pristup u naplati poreza i doprinosa, kroz odgode i obročna plaćanja. To su glavne poruke koje je sa sjednice Vlade odaslao premijer Andrej Plenković kad je riječ o kriznim potezima na ekonomskom polju. Hrvatska će, kaže, kombinirati domaće i zajedničke europske mjere za koje je Europska komisija izdvojila 25 milijardi eura.

Kao najugroženije sektore apostrofirao je turizam, promet i avioprijevoz. I u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na temelju najnovije ankete među poduzetnicima ističu slično, s tim da se po ugroženosti epidemijom turizmu i logistici pridružila i poljoprivreda. U tim sektorima, kažu, čak devet od deset anketiranih tvrtki ističe da već trpi posljedice korone.

U desetak dana, koliko je prošlo od prve ankete, broj onih koji već trpe posljedice ukupno je porastao sa 66 na 74%, a više od pola dosadašnje gubitke procjenjuje do pola milijuna kuna. No, kako je izgledno da će izvanredni režimi potrajati, tako rastu i očekivani troškovi i gubici. Zasad je najveći problem realizacija dogovorenih poslova, a uskoro će to biti ugovaranje novih.

Daljnji pad industrije

Prema anketi, za gotovo 10% mikro i malih tvrtki (u prvom redu obiteljskih) nastavak problema s koronavirusom značit će ključ u bravu. “To je jasna poruka da moramo što prije donijeti mjere za pomoć gospodarstvu”, podcrtavaju u Komori.

Najalarmantnije zvuče upozorenja poduzetnika u turizmu, gdje ih petina prijavljuje pad bukinga od 40 do 60 posto, a više od od polovice između 10 i 30 posto. No, i u trgovini i prerađivačkoj industriji više od dvije trećine poduzetnika jasno osjeća posljedice. One se očituju i u padu uvoza i izvoza. Koliki su trenutni razmjeri pada, znat će se tek za dva-tri mjeseca, jer su ovih dana državni statističari objavili tek lanjske rezultate robnog izvoza (+5,8%) i uvoza (+4,6%) te preliminarne procjene za siječanj koje upućuju na veoma blagi godišnji rast (izvoza 0,4%, a uvoza 1,3%). Vezano uz usporene međunarodne protoke robe jučer su se oglasili i iz Hrvatske obrtničke komore. Pozdravljaju napore Kriznog stožera u zaštiti zdravlja građana, no istodobno su zabrinuti zbog ovotjedne mjere samoizolacije od 14 dana za vozače prijevoznika koji prevoze robu iz Italije.

“Onima koji nemaju simptome bolesti i žele nastaviti dalje voziti, to treba i omogućiti, uz obvezno pridržavanje sigurnosnih mjera”, ističu u HOK-u dodajući da će ta mjera osim zatvaranja prijevozničkih obrta, dovesti i do prekida opskrbe značajnog broja osnovnih namirnica koje dolaze iz Italije.

Istodobno, neki domaći proizvođači hrane proteklih su dana postavljali i posve drukčije pitanje.

“Prije nekih mjesec i pol iz WHO-a se upozoravalo na poštivanje ograničenja (i) u međunarodnom prometu robe iz Kine, a iz Italije nam višestruko brže na police stižu npr. svježe jabuke i kruške, i to uglavnom sa sjevera zemlje”, zapitao se jedan voćar, aludirajući na moguće rizike i eventualno razmatranje pojačane kontrole, pa čak i privremene obustave tog uvoza. Međutim, iz resornog ministarstva kažu kako trenutačno “nema preporuke zabrane uvoza voća i povrća iz Italije jer nije poznato da bi se tim putem prenosio novi koronavirus”.

Neovisno o tome, i u HGK-u ističu kako globalnu pandemiju i razne mjere koje su sve vlade, pa i naša, zbog nje prisiljene poduzimati “treba gledati i kao priliku da otežani uvoz supstituiramo domaćom proizvodnjom”. Tako je čelnik HGK Luka Burilović i jučer uputio “apel građanima da daju povjerenje lokalnim proizvođačima i kupuju hrvatsko.

Plan za interventnu proizvodnju

Pitanjem u kolikoj mjeri možemo u opskrbi hrane očekivati poremećaje i hoće li proizvodnja hrane, koja u Hrvatskoj čini 7,5 posto BDP-a, biti pod utjecajem još jačih posljedica zbog globalne zdravstvene krize uzrokovane virusom Covid-19, pozabavili su se i analitičari Smartera, savjetničke tvrtke specijalizirane za područje poljoprivrede i industrije hrane.

“Hrvatska ne proizvodi dovoljno hrane za svoje potrebe i ovisna je o uvozu velikog broja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Većinu tih proizvoda ne može se proizvesti u kraćem roku, a zbog ove situacije mogla bi biti otežana i nabava pojedinih sirovina za prehrambenu industriju”, ističu u najnovijem osvrtu.

Na pitanje može li aktualna situacija biti i poticaj odnosno prilika da se potakne povećanje domaće proizvodnje njihov je odgovor da je to možda moguće kod nekih vrsta proizvodnje, ali takvi zaokreti obično se ne mogu napraviti u nekom kratkom roku.

7,5 posto

hrvatskog BDP-a čini proizvodnja hrane i u tom smo području znatno ovisni o uvozu. U HGK smatraju da otežani uvoz treba gledati kao priliku za zamjenu domaćim proizvodima

“Smatramo da bi država trebala odmah napraviti plan za one sektore gdje je moguće osigurati interventnu proizvodnju, kao što je proizvodnja jaja, pilećeg mesa i povrća, kod koje možemo brzo postići proizvodne rezultate. Brže rezultate moguće je osigurati i u proizvodnji svinjskog mesa, ali za to je ipak potrebno više vremena i značajna sredstava”, ističu.

Kod svih ostalih sektora, proizvodni ciklus je znatno duži. a kod voća, maslina i grožđa radi se o višegodišnjim ciklusima. Stoga u Smarteru zaključuju da nam sada uglavnom preostaje nada da će kriza uzrokovana korona virusom trajati što kraće, a bilo bi dobro da kao jedna od pouka koje ćemo iz nje rezultira strateškim zaokretom hrvatske poljoprivrede u smjeru što većeg osiguranja samodostatnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close