Zbog e-upisa u zemljišne knjige, skočio rejting

Autor: Suzana Varošanec , 03. ožujak 2020. u 22:00
Papir i prašnjave arhive trebale bi na kraju uistinu otići u povijest, cilj je svu komunikaciju s gruntovnicama učiniti elektroničkom/FOTOLIA

Raste i pravna sigurnost zbog trenutnog upisa plombe na nekretnini po potpisivanju kupoprodajnog ugovora.

Pravilnikom o tehničkim i drugim uvjetima elektroničkog poslovanja u zemljišnim knjigama omogućeno je podnošenje prijedloga e-putem od strane javnih bilježnika i odvjetnika.

Tome je prethodila i mogućnost e-izdavanja ZK izvadaka neovisno o mjesnoj nadležnosti, isto u ovlasti notara i odvjetnika, putem sustava e-Građani. No, donošenjem novog Zakona o zemljišnim knjigama te daljnjim razvojem Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) stvorene su pretpostavke za prelazak na potpuno e-poslovanje u zemljišnoknjižnim odjelima. U okviru navedenog, ZIS je servisno uspješno povezan sa sustavom eNotar.

Time je postupak e-podnošenja prijedloga od strane notara ubrzan i pojednostavljen, što je rezultiralo povećanjem e-prijedloga, ali i ubrzanjem postupanja. U Ministarstvu pravosuđa dodaju i da je kroz spomenuti zakon propisana obvezna e-komunikacija tijela državne uprave sa zemljišnom knjigom, no navode i da su u planu daljnja servisna povezivanja, kako bi u konačnici sva komunikacija sa zemljišnom knjigom bila elektronička.

Da ovaj pristup daje vidljive rezultate potvrđuje se statističkim pokazateljima jer je u posljednjih mjesec dana od uvođenja navedene funkcionalnosti zabilježen stopostotni porast broja prijedloga zaprimljenih e-putem u gruntovnicama.

Osim smanjenja troškova za stranke i skraćivanja vremena potrebnog za upis vlasništva u zemljišne knjige, navedena je funkcionalnost dovela do veće pravne sigurnosti i to zbog trenutnog upisa plombe na nekretnini, odmah nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora, za što je ranije bilo potrebno fizički otići u gruntovnicu.

Sve navedeno dovelo je, tvrde, do boljeg rejtinga RH na Doing business ljestvici: za pokazatelj “uknjižba nekretnine” RH je s 51. mjesta došla na 38. od ukupno 190. Broj izdanih ZK izvadaka preko notara udvostručen je u veljači u odnosu na isto razdoblje lani, a uz 2294 vlasnička lista izdana e-putem, što za korisnika znači u jednom koraku, broj e-prijedloga za zk upis povećan je za 1392%, na njih 3174.

Komentirajte prvi

New Report

Close