Analitičar tvrdi: U Hrvatskoj je za očekivati veliki val otpuštanja

Autor: Suzana Varošanec , 22. srpanj 2020. u 11:03
Foto: B. Ščitar/PIXSELL

Država je u travnju isplatila 2,2 milijarde kuna za 98.535 subjekata s 558.724 radnika, prema analizi FinInfa.

U drugom ‘krugu’ isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, čije korištenje te isplate u travnju prijavilo je 98.535 poslovnih subjekata s 558.724 radnika, prema analizi FinInfo portala, država je ukupno isplatila 2,2 milijarde kuna, oko 650 milijuna više u odnosu na ožujak.

“Potpore za očuvanje radnih mjesta u travnju su isplaćene za 43% radnika u realnom sektoru, te se broj radnika za koje su isplaćene u odnosu na ožujak povećao za 73.732”, navodi se u analizi.

Analitičar Ivan Oreški iznosi da je posrijedi povećanje broja radnika u realnom sektoru za koje se isplaćuju ove potpore od 5%. Kod toga, najveći porast, čak 68%, bilježe subjekti u djelatnosti proizvodnje prehrambenih proizvoda: za oko 37 milijuna porasle su im travanjske potpore te im je isplaćeno oko 91 milijun kuna.

Međutim, ukupno uzevši, navodi da je koronavirus najviše utjecao na 12 NKD djelatnosti i tim je subjektima isplaćeno ukupno 1,29 milijardi kn što čini 59% svih potpora za travanj.

Pozivajući se na posljednja javno dostupna financijska izvješća, subjekti u tih 12 djelatnosti čine 60% poslovnih prihoda od ukupno ostvarenih prihoda subjekata koji su primili potporu za očuvanje radnih mjesta za travanj.

Trgovina na veliko (osim vozila), priprema i usluživanja hrane i pića, trgovina na malo (osim vozila), smještaj, specijalizirane građevinske djelatnosti, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, ovim su redom rangirane djelatnosti po iznosu potpore.

650

milijuna kuna više novca država je isplatila na ime očuvanja radnih mjesta za travanj u odnosu na mjesec ranije

“S obzirom na to da su potpore korištene za 43% svih zaposlenih u realnom sektoru – njih više od 500.000, uz nastavak pada prihoda te i dalje vrlo ‘uspavano’ gospodarstvo, završetkom isplata potpora za očekivati je značajan val otpuštanja”, navodi autor analize.

Posrijedi je novo upozorenje kojim se kroz rang listu djelatnosti na temelju kriterija da su najviše pogođene ograničenjem aktivnosti zapravo signalizira koje bi mogle s liste korisnika potpora, prednjačiti u negativnom kontekstu nakon ljeta, na drugoj listi koja se tiče generiranja gubitka radnih mjesta.

U analizi se ukazuje i na potrebu za efikasnijim ograničenjem isplata potpora subjektima koji ne isplaćuju plaće. U osvrtu na po njima rastući problem, koji bi mogao zanimati i DORH, u odnosu na dobivene potpore u ožujku, u travnju ih je dobilo 36% više subjekata koji su inače neisplatitelji plaća.

Njihov broj porastao je sa 147 u ožujku na 205 subjekata u travnju, koji su za 646 radnika primili 2,4 milijuna kn. Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje doznajemo da se sve provjerava i postupa sukladno zakonu.

Kako navode, glede uplate za ovu mjeru u djelatnostima pogođenima koronavirusom na račun poslodavca, čija je obveza radnicima isplatiti plaću, “dokaz o isplati plaće poslodavac je obavezan dostaviti Zavodu.”

Pod dokazima smatra se oznaka Izvješća o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac JOPPD) i OIB svakog radnika za kojeg je isplaćena potpora za svaki mjesec isplate plaće.

Navedena dokumentacija se provjerava uparivanjem podataka s Poreznom upravom, a ako se utvrde nepravilnosti, Zavod postupa sukladno ugovornim obvezama.

Komentirajte prvi

New Report

Close