Završen projekt prijenosa znanja programa usluga poslovnog savjetovanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. svibanj 2014. u 15:52
. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Projekt je, kako je kazao ministar poduzetništva i obrta Gordana Marasa, vrijedan 2,5 milijuna kuna, od čega je EBRD sudjeluje s 1,4 milijuna kuna, a hrvatska Vlada s 1,1 milijun kuna.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (Hamag Invest) i Ministarstvo poduzetništva i obrta predstavili su danas rezultate pilot projekta prijenosa znanja i najboljih praksi Programa usluga poslovnog savjetovanja temeljem kojeg su subvencionirane konzultantske usluge mikro, malim i srednjim poduzetnicima u izradi projekata iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

Projekt je, kako je kazao ministar poduzetništva i obrta Gordana Marasa, vrijedan 2,5 milijuna kuna, od čega je EBRD sudjeluje s 1,4 milijuna kuna, a hrvatska Vlada s 1,1 milijun kuna.

U sklopu projekta, koji je trajao 14 mjeseci, provedene su edukacije za konzultantski sektor te za djelatnike Hamag Investa, izrađena je studija konzultantskog tržišta u Hrvatsko te je dodijeljeno 25 potpora malim i srednjim tvrtkama za konzultantske usluge u projektima iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zašite okoliša.

Najviši iznos potpore je 70 tisuća kuna, odnosno do 75 posto bespovratnih sredstava za troškove prijavljenih konzultantskih usluga.

Korišteni su isključivo domaći konzultanti, a projekti kao što su energetski pregledi tvrtki, uvođenje energetskih i okolišnih međunarodnih standarda te studije za uvođenje nekog od obnovljivih izvora energije, generirale su 6,6 milijuna kuna potencijalnih daljnih investicija kod tvrtki.

Mali i srednji poduzetnici susreću se s izazovima koji se ne mogu riješiti samo financiranjem već su im potrebna profesionalna znanja kako bi unaprijedili svoje poslovanje i dalje rasli, kazala je direktorica EBRD Small Business Support-a Charlotte Ruhe napominjući kako im je to omogućeno ovakvim projektima.

Predsjednik Uprave Hamag Investa Darko Liović istaknuo je da danas, kada se poseban naglasak stavlja upravo na održivi razvoj, realizacija ovakvog i sličnih projekata predstavlja ulaganje u budućnost. Edukacijom konzultanata i podupiranjem kvalitetnih konzultantskih usluga povećat će se i broj kvalitetnih projekata poduzetnika koji će moći aplicirati za sredstva iz EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close