Završen francusko-belgijski solarni park u Oriovcu

Autor: Ante Pavić , 26. lipanj 2014. u 22:00
Otkupili projekt varaždinske tvrtke/FOTOLIA

Upsolar i Upgrade osnovali zajedničku tvrtku, čekaju HEP da spoje elektranu na mrežu.

Francuski proizvođač solarnih ploča Upsolar objavio je da je u partnerstvu s belgijskom tvrtkom Upgrade Energy na području Oriovca u Brodsko-posavskoj županiji završio solarni park snage 635 kilovata.

"Čekamo još HEP-ovu trafostanicu da električnu energiju pustimo u mrežu", kazao je Martin Krstić, predstavnik hrvatske tvrtke kćeri Upgrade Energy za Poslovni dnevnik. Dvije tvrtke dijele 50 posto vlasništva u Oriovcu, zbog čega su u tu svrhu osnovali zajedničku tvrtku pod imenom Divali. Riječ je o otkupljenom projektu jedne varaždinske tvrtke, a Krstić kaže da su zainteresirani za sudjelovanje u sličnim projektima u Hrvatskoj. Upsolar je osigurao polikristalne solarne module, a Upgrade realizaciju projekta koji je financirala Hypo-Alpe-Adria banka. Grupaciju Upgrade utemeljilo je nekoliko belgijskih tvrtki, a specijalizirana je za projektiranje, isporuku i održavanje projekata obnovljivih izvora energije.

Kako kaže Krstić, na području Hrvatske nisu zainteresirani samo za solarnu energiju, nego bi radili sve projekte za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije. Upsolar je, pak, jedan od najvećih europskih proizvođača solarnih modula, a s Upgradeom, osim u Hrvatskoj, sudjeluje i u projektu u belgijskom Mouscrounu, gdje su sagradili solarnu elektranu snage jednog megavata. Za razliku od oriovačke elektrane čija će energija ulaziti u hrvatsku elektroenergetsku mrežu, belgijska elektrana napravljena je isključivo za potrebe obližnjega pogona prehrambene tvrtke Gramybel.

Komentirajte prvi

New Report

Close