Zaustavljaju li dubrovački arhitekti gradnju Belvederea?

Autor: Marija Crnjak , 09. siječanj 2018. u 14:21
Hotel Beldevere trebao bi imati standard 7 zvjezdica/3LHD

Plan je bio hotel izgraditi do 2020. i navodilo se da će biti najluksuzniji u zemlji. No, dubrovački arhitekti uložili su primjedbe na rješenje studija 3LHD.

U najavljenoj realizaciji glamuroznog projekta izgradnje novog Hotela Belvedere u Dubrovniku, u što se sprema ruski ulagač Viktor Vekselberg, zasad će biti ključna odluka Grada Dubrovnika o tome hoće li prihvatiti brojne primjedbe koje su projektu studija 3LHD uputili dubrovački arhitekti. 

Kako je poznato, Vekselberg u Dubrovniku do 2020. godine planira izgraditi najluksuzniji hotel u Hrvatskoj, koji će zbog svojih sadržaja i lokacije moći ugostiti najviše gospodarske i državničke skupove. Najavljuju ulaganje od 120 i 150 milijuna eura u hotel s 82 ključa, što znači oko 1,5 milijun eura po ključu i premašuje zahtjeve najluksuznijih hotelskih brendova u svijetu, te predstavlja standard od bar 7 zvjezdica.

 

150 milijun

eura planira u Hotel Belvedere uložiti Viktor Vekselberg

Dok se iščekuje odluka, autori projekta tvrde da će izgradnja luksuznog hotela biti sasvim u skladu s interesima struke i javnosti, te da ne stoje primjedbe koje je krajem prosinca Gradu uputilo Društvo arhitekata Dubrovnik (DAD) na Prijedloge Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Dubrovnika te Prijedlog Odluke o stavljanju izvan snage Detaljnog plana uređenja Belvedere.

"Ovaj projekt dugo smo pripremali, priložene su mu i detaljne analize utjecaja na spomeničku baštinu, konzervatorska analiza, objekt će biti značajno manji od onog što je predviđeno u detaljnom planu koji se mijenja, a projekt je dobio zeleno svjetlo bivšeg saziva gradskog vijeća Dubrovnika. Primjedbe DAD-a nemaju osnove i sastavljene su na temelju nečijih privatnih interesa, te smo uvjereni da neće biti usvojene", izjavio je za Poslovni dnevnik autor projekta Marko Dabrović iz 3LHD-a.

Arhitekti okupljeni u DAD-u smatraju da se u projektu vidi "potpuno odsustvo utvrđenja javnog interesa i mjera za njegovu zaštitu, a što je osnovna zadaća svake razine prostornog planiranja, a to je prvenstveno čuvanje integriteta pomorskog javnog dobra, osiguranje urednog prometa pješaka i vozila, te čuvanje kvalitete izgleda prostora. Zbog svega toga je i u maskiranim vizualizacijama vidljivo kako je golema masa izgradnje novoplaniranog hotela s velikim brojem etaža opteretila osjetljivi obalni pojas i time narušila kvalitetu prostora", stoji u njihovu dopisu Gradu. Dodaju i kako u predloženim izmjenama nema nikakvog rješenja infrastrukture, a posebno prometa.

Komentirajte prvi

New Report

Close