‘Zaustavite propast marina, mogle bi spasiti sezonu’

Autor: Marija Crnjak , 09. travanj 2020. u 08:01
Foto:Dusko Marusic/PIXSELL

U ovom periodu marine kreću i s naplatom usluga od čarter kompanija.

Nakon što su se prije par dana obratile javnosti s upozorenjem da ih je Vlada zaboravila u mjerama za pomoć gospodarstvu i turizmu zbog posljedica pandemije, hrvatske marine u srijedu su uputile i služben dopis ministarstvima i Vladi kako bi na vrijeme zaustavili propast sektora koji bi u ovoj sezoni mogao biti vrlo atraktivan gostima.

“Jako nam je hitno da se prepozna sustav marina koji zapošljava oko 2500 ljudi, i specifičnosti sektora zbog kojih trenutačno ne udovoljavamo uvjetima za isplatu državne potpore za minimalnu plaću. Naime, marine u pravilu kreću s radom od 1. travnja, stoga nemamo dokaza da je u proteklom periodu prihod padao, jer smo bili zatvoreni”, pojasnio je Sean Lisjak, predsjednik udruženja marina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

U ovom periodu marine kreću i s naplatom usluga od čarter kompanija, a budući da sad sve u turizmu stoji, ni one nemaju uvjete za plaćanje usluga, a ni pravo na državnu potporu, iz istog razloga kao i marine.

Pritisci su sve veći, neke marine na žalost su počele i slati ovrhe čarter kompanijama, kaže nam Lisjak. Drugi problem s kojim se suočavaju je naplata koncesije za korištenje pomorskog dobra, koju su za ovu godinu podmirili još u veljači, prije ove krize.

“Tražimo da nas se izjednači s ostatkom turističkog sektora kroz mjeru oslobađanja plaćanja koncesije, i oslobodi nas plaćanja koncesije za 2021. godinu. Također, dugoročno tražimo izjednačavanje i kroz porezni tretman, te spuštanje stope poreza na dodanu vrijednost na usluge marina na 13 posto”, zaključuje Lisjak uime Udruženja marina pri HGK.

Komentirajte prvi

New Report

Close