Zatvorili jednu od glavnih turističkih atrakcija u Dubrovniku

Autor: Marija Crnjak , 25. travanj 2019. u 10:12
Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti prijevoza putnika žičarom izdano je sukladno odredbama Zakona o koncesijama.

Inspektori Carinske uprave Ministarstva financija RH danas su izdali rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti prijevoza putnika žičarom Dubrovnik – brdo Srđ u vlasništvu tvrtke Excelsa nekretnine obitelji Lukšić.

"Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti prijevoza putnika žičarom izdano je sukladno odredbama Zakona o koncesijama, a temelji se na činjenici da Društvo nema sklopljeni ugovor o koncesiji. Društvo nema sklopljeni ugovor o koncesiji iz razloga što grad Dubrovnik nakon donošenja odluke o davanju koncesije od 09. travnja 2018. godine istog do danas nije dostavio Društvu na potpis. 

Inače, Društvo je od grada Dubrovnika koncesiju zatražilo jo5 2015. godine sukladno tada usuglašenim koncesijskim uvjetirna.

Grad Dubrovnik je donio odluku o davanju koncesije sukladno uvjetima usuglašenima 20l5. godine u travnju 2018. godine. Kao razlog za nesklapanje ugovora o koncesiji istide se nužnost prethodnog rješavanja sudskih sporova koji se odnose na navodna dugovanja za prošlost i to spram Republike Hrvatske i spram samog Grada, pojašnjava se u objavi Excelsa nekretnina na Zagrebačkoj burzi.

„Iznimno smo razočarani što je danas Carinska uprava zatvorila žičaru na Srđu, nakon što smo devet godina od Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika čekali na dobivanje koncesije. Ova odluka ugrozit će značajan broj radnih mjesta kod Excelsa nekretnina i kod njenih 343 poslovna partnera, od kojih je 130 iz Dubrovnika. Štetu će trpjeti više od 1400 dioničara Excelsa nekretnina, među kojima ih je više od 300 iz Dubrovnika.

Štetu će također osjetiti i država i Grad i građani. Državni proračun ostat će bez poreznih prihoda, Grad Dubrovnik neće ostvarivati prihode od koncesije, a građani, koji žičaru koriste po povlaštenim cijenama, i turisti ostat će bez najjednostavnijeg pristupa Srđu. Muzeju Domovinskog rata na Srđu koji je u vlasništvu Grada očekivano će pasti broj posjetitelja, a gosti Grada ostaju uskraćeni za uživanje u jednoj od najvećih dubrovačkih atrakcija, izjavio je Anto Rusković, direktor Excelsa nekretnina.

Komentari (7)
Pogledajte sve

za vrijeme HNS-a bilo je dovoljno Vlahušiću platiti, ovi sad paj traže koncesijski ugovor. Zašto Vlaho nije procesuiran u oduzet mu novac

@Kirin, …koji navodno vjeruju u Boga!

Kako je moguće raditi bez koncesije od 2011.? Kaj su prestali “kitit” uhljebe? To je stvarno nedopustivo!

New Report

Close