Zaštita potrošača, a ne šteta za proizvođače

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 03. kolovoz 2017. u 22:00
Pregled pošiljki voća i povrća iz zemalja izvan EU odnedavno je skuplji/PIXSELL

Nijedna pošiljka iz BiH nije bila nesukladna i nesmetano je otpremljena u Hrvatsku.

Ministarstvo poljoprivrede opovrgava optužbe iz zemalja regije da se pravilnikom kojim su povećane cijene kontrola uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja krše odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te da se radi o izvancarinskim barijerama.

"Napominjemo kako ovo nije mjera protiv uvoza robe iz naših prijateljskih zemalja, kojima ćemo svakako pomoći na putu prilagodbe EU pravilima, a sve u cilju uspješnog pristupanja u EU. Cilj je isključivo zaštita potrošača, a ne diskriminacija robe i trgovaca koji dolaze iz nama susjednih zemalja. Ovim pravilnikom nismo uveli ništa više od tržnih standarda za voće i povrće propisanih EU zakonodavstvom (Uredba 543/2011)", tvrde.

Podaci s terena prikupljeni u dva tjedna   primjene Pravilnika kažu da je na graničnim prijelazima pregledano 1.308.210 kilograma voća i povrća, od čega su samo tri pošiljke bile nesukladne s tržnim standardima – lubenica iz Crne Gore i Albanije i paprika iz Srbije. Nijedna pošiljka iz BiH nije bila nesukladna i nesmetano je otpremljena u Hrvatsku.

"Učinkovita kontrola na granicama košta i zahtjeva više posla te veći angažman inspektora, no naknadu od 2000 kuna ne ocjenjujemo pretjeranom, a prethodnu od 90 kn ocjenjujemo apsurdnom. Svaka država članica EU može samostalno propisati iznos naknade, pa tako i Hrvatska", kažu u MPS. Primjerice, ako je nosivost prosječnog šlepera 25 tona i u njemu je paprika maloprodajne cijene oko 10 kuna – jasno je da je trošak od 2000 kn za pregled pošiljke zanemariv u o odnosu na vrijednost paprike od 250.000 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close