Zaštićena Paška sol i meso ‘Z tiblice

Autor: Božica Babić , 16. kolovoz 2016. u 21:59
Međimursko meso 'Z tiblice dobilo oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla/V. Žganec Rogulja/PIXSELL

Riječ je o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti koja vrijedi do trenutka podnošenja zahtjeva za zaštitnim oznakama i na zajedničkom tržištu Europske unije.

Lista zaštićenih autohtonih proizvoda bogatija je za još dvije oznake. Paška sol dobila je oznaku zaštite izvornosti, a međimursko meso 'Z tiblice oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla.

Odlukom Ministarstva poljoprivrede, s obzirom na nova pravila koja su na snazi od dana ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije, riječ je o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti koja vrijedi do trenutka podnošenja zahtjeva za zaštitnim oznakama i na zajedničkom tržištu Europske unije. I u tom drugom krugu inicijativa ide od proizvođača, no postupak prema EK vodi isključivo Ministarstvo poljoprivrede. Oznaku zaštite za Pašku sol ishodila je Solana Pag, a za meso 'Z tiblice čakovečka Udruga za zaštitu međimurskih autohtonih proizvoda.

I dok je sol općepoznat začin, meso 'Z tiblice je jelo tradicionalne recepture koje se priprema iz kvalitetnih dijelova svježeg svinjskog mesa, u pravilu buta ili karea. Nakon prženja pohranjuje se u drvenu posudu tiblicu (lodricu) oblika krnjeg stošca u kojoj se zapravo konzervira u prethodno priređenoj i ohlađenoj slanoj kosanoj masti koja se dobije iz svježe bijele slanine i tako pripremljeno može stajati više mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close