Započeli radovi na drugoj fazi brze ceste Zabok – Marija Bistrica

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. listopad 2014. u 15:59
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Vrijednost radova u ovoj fazi izgradnje ugovorena je na 79 milijuna kuna (bez PDV-a), dok vrijednost nadzora iznosi 3,9 milijuna kuna (bez PDV-a).

Radnim posjetom ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića gradilištu buduće brze ceste Zabok – Marija Bistrica (Popovec), sa spojem na Breznički Hum, danas su započeli radovi na drugoj fazi izgradnje ove iznimno bitne državne prometnice koja ima za cilj povezivanje dviju međunarodnih autocesta, Zagreb – Beč i Zagreb – Budimpešta te predstavlja tzv. zagrebački prometni prsten.

Druga faza izgradnje obuhvaća 5,3 kilometara dugu dionicu od Andraševca do Bedekovčine, a nakon koje će se pristupiti daljnjoj izgradnji u smjeru Zlatar Bistrice te dalje prema Mariji Bistrici i Brezničkom Humu, izvijestili su iz resornog ministarstva.

Vrijednost radova u ovoj fazi izgradnje ugovorena je na 79 milijuna kuna (bez PDV-a), dok vrijednost nadzora iznosi 3,9 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ugovoreni rok za završetak druge faze radova je listopad 2016. godine.

Nakon izgradnje posljednje faze brza cesta zajedno sa spojem na Breznički Hum bit će duga ukupno 59,1 kilometar, od čega će 44 km prolaziti kroz Krapinsko-zagorsku, 12 km kroz Zagrebačku te tri km kroz Varaždinsku županiju.

Tijekom obilaska gradilišta ministar Hajdaš Dončić kazao je kako je prosječni godišnji dnevni promet na postojećoj državnoj cesti D-24 od 8000 vozila razlog zašto se pristupilo izgradnji jedne trake brze ceste, no da je u projektu ostavljen prostor za proširenje prometnice.

Također, ponovio je da se ovakvi i slični projekti ne bi mogli realizirati da se dio sredstava od trošarina na gorivo nije preusmjerio s Hrvatskih autocesta na Hrvatske ceste te je naglasio da će novac biti utrošen na izgradnju sličnih infrastrukturnih zahvata od šireg lokalnog značenja.

Brza cesta Popovec – Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum sastavni je dio smjera koji spaja zasljemensko područje sa Zagrebom i zatvara logičan prometni slijed, tzv. zagrebački prsten. Ovaj spoj planiran je Strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske.

Izrazito povoljan utjecaj planirani zahvat, ističu iz ministarstva, imat će na rasterećenje prometnica u Zagrebu, smanjenu udaljenost između autocesta Zagreb – Goričan i Zagreb – Macelj te bržu i sigurniju vožnju za korisnike središta i naselja uz brzu cestu. Osim toga brza cesta povezuje sve dijelove i naselja na istočnoj granici Zagrebačke županije i grada Zagreba, središnjem dijelu Krapinsko-zagorske županije te južnom dijelu Varaždinske županije.

Uz investitora, Hrvatske ceste, u projektu sudjeluju Zajednica ponuditelja Viadukt i Zagorje gradnja, kao izvođač radova, nadzor provodi Centar za organizaciju građenja te kao projektant Palmotićeva 45.

Komentirajte prvi

New Report

Close