Vlada produljila rok za predaju zahtjeva za legalizaciju: Saznajte kada istječe

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. veljača 2017. u 11:39
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Resorni ministar Lovro Kuščević pojasnio je da se ponovno otvaranje roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje odnosi samo na građevine koje su na snimkama iz 2011. godine.

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog zakonskih izmjena koje će ponovno omogućiti predaju zahtjeva za ozakonjenje nelegalnih građevina, i to do 30. lipnja 2018. godine, no nije riječ o novoj legalizaciji, jer se ovaj rok odnosi samo na osobe koje su pravo na predaju zahtjeva imali i 2012. godine.

Takav prijedlog izmjena i dopuna Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković, donosi se zbog velikog broja neriješenih slučajeva, a kako bi se izašlo u susret građanima da riješe taj problem.

Resorni ministar Lovro Kuščević pojasnio je da se ponovno otvaranje roka za podnošenje zahtjeva za ozakonjenje odnosi samo na građevine koje su na snimkama iz 2011. godine.

Dakle, nema nove legalizacije, već se onima koji su i kod stupanja na snagu Zakona, u kolovozu 2012. imali to pravo, ali nisu uspjeli u roku predati zahtjev", istaknuo je Kuščević.

Predložene su i promjene u Zakonu o prostornom uređenju, radi usklađivanja s EU direktivom 2014/89/EU o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja, a njima se omogućava prostorno planiranje u zaštićenom ekološkom i ribolovnom pojasu (ZERP) i epikontinentalnom pojasu.

Nova europska priča

Premijer Andrej Plenković ministre je na početku izvijestio o sjednici Europskog vijeća na Malti, kojoj je nazočio, a na kojoj se razgovaralo i o promijenjenom međunarodnom kontekstu nakon potvrde Brexita u britanskom parlamentu.

– Mora se pronaći jedna vrsta novog povezivanja, nove europske priče za cijeli kontinent i mislim da tu možemo dati kvalitetan doprinos – rekao je Plenković.

Pohvalio je i povlačenje europskih sredstava za Schengen.

Izmjene na području tržišta plina

U saborsku proceduru upućen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu plina, kojim se, po riječima ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića, donosi hitno uređivanje rokova oko zakupa kapaciteta skladišta plina.

Time se, ističe Dobrović, izbjegava opasnost poteškoća koje bi mogle doći u skladištenju i opskrbi plina kućanstava u slijedećoj sezoni grijanja.

Naime, pojasnio je, prema važećem zakonu od 1. travnja prestaju važiti sve odluke Vlade kojima se uređuju odnosi na tržištu plina te se stoga predlaže novi model regulacije tržišta plina na način da njegovo ministarstvo u suradnju s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA) i Operatorom tržišta plina raspisuje i provodi natječaje za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina. Odluku o odabiru nakon provedenog javnog natječaja provest će Vlada, i to na određeno vremensko razdoblje.

Jedna od obveza opskrbljivača na veleprodajnom tržištu bit će da odrede maksimalnu cijenu plina za kućanstva kako bi se građani zaštitili od prekomjernih cijena", naglasio je Dobrović.

Također, dodao je, ukida se o obveza proizvođača plina da cjelokupnu proizvedenu količinu plina prvenstveno ponude opskrbljivačima za područje Hrvatske. Time u potpunosti otvaramo domaće tržište plina, zaključio je Dobrović.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Odlicno. Bas sam razmisljao o bespravnoj nadogradnji jednog objekta i sada cu to sigurno uciniti, jer ce za 5god legalizirati i sve izgradjeno 2017 i tako dalje. Bas smo raj

sramotno!!! nema kraja kršenjima zakona, bezvlašću i bezvlađu u režiji HDZ-a i MOST-a!
S R A M O T N O!

Znači- sve bespravno izgrađene kuće za vrijeme vladavine HDZ-a ponovno će se legalizirati…a to je
MASA NEKRETNINA NA MORU – koja su dobila RJEŠENJE ZA RUŠENJE ,jer su izgrađena VAN GRAĐEVNIH ZONA I PUP-a…… !

Legalizacija ne uključuje vladavinu SDP-a . ….. e, fakat…gdje toga ima ?

Ministre POLIKLINIKA SUNCE, Trnjanska cesta 108 Zagreb! Visi i tebi oko vrata, znate svi da je protuzakonito legalizirana uz krivotvorenje dokumentacije i nitko ništa ne poduzima! Jedini razlog je NOVAC koji je GAZDA dijelio da se to “odradi”! Ali kada poginu ljudi u toj zgradi, nećete moći reći: Nismo znali!

New Report

Close