Zagrebačke zgrade daju se ‘ozeleniti’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. listopad 2019. u 21:59
Pobjednički tim Green Spacea

Primjenjiva rješenja s Climathona.

Tim Green Space pobjednik je drugoga Climathona, natjecanja studenata, ali i mladih arhitekata, biologa, građevinara, botaničara, urbanista, IT stručnjaka, koji su, podijeljeni u četiri tima, u Zagrebačkom inovacijskom centru (Zicer) smišljali i razvijali zelena rješenja za primjenu u Zagrebu.

Djevojke i mladići Green Spacea nakon 12 sati 'mozganja' smislili su da bi se, naime, krov zgrade Ine u Vukovarskoj ulici mogao ozeleniti. 

"Ravni krov zgrade bio nam je inspiracija za green roof rješenje, iskustvo climathona bilo je izvrsno, dobro smo se zabavili i sa svojim konceptom pobijedili", kazala je Ane Slabić iz Green Spacea.

Kako navode organizatori iz Zicera, partner ovom izdanju multidisciplinarnog odmjeravanja znanja za rješenja mapiranja i ozelenjavanja zagrebačkih objekata (koje je osmislio Europski institut za inovacije i tehnologiju EIT) bila je, uz Grad Zagreb, i Ina, koja je upravo u pobjedničkom rješenju dobila možda i ideje koje će provesti u djelo. Isto vrijedi i za prijedloge drugih timova, koji su, prema ocjeni mentorice Climathona i konzultantice u Svjetskoj banci Stephanie E. Trpkov, iznjedrili izvrsna rješenja.

"Primjena zelenih tehnologija ima dokazano pozitivne učinke na povećanje energetske učinkovitosti građevina, smanjenje potrošnje vode, pohranu CO2 i smanjenje zagrijavanja urbanih središta", kazao je Ivan Ivanković, pomoćnik pročelnice zagrebačkoga Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close