Zagrebačka županija ima konstantan rast turističkih dolazaka i noćenja, a prema prihodima i dobitima poduzet nika druga je najbolja u zemlji

Autor: Native tim VL i PD , 03. srpanj 2019. u 21:59
Uz prirodnu i kulturnu baštinu te seoska domaćinstva, glavni aduti su zdravstveni i vjerski te pustolovni i ciklo turizam


Zagrebačka županija ove godine će iz proračuna izdvojiti 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za gospodarstvenike i udruge, a novost je milijun kuna bespovratnih potpora za poduzetnike u turizmu.

Zbog bogate povijesti, tradicije, kulture, očuvane prirode, gastronomske ponude i prekrasnih živopisnih krajolika, kontinentalna Zagrebačka županija posebno je atraktivna izletnička turistička destinacija. Daleko od vreve Zagreba, užurbane europske metropole, zagrebačka okolica pruža mir i uživanje u prirodi, odličnoj domaćoj hrani i vrhunskim vinima. Tamošnji ugostiteljski objekti nositelji su standarda „Okusi zagrebačkoga kraja“, koji označava kontinuitet i održivost kvalitete ponude te izvrsnost i inovativnost u upotrebi tradicijskih namirnica.

“Želimo oživjeti zajednički identitet za doživljaj lokalnih jela, pića i proizvoda. Posebno atraktivne su Ceste sira zagrebačke regije te vinske ceste s prvorazrednim vinima, rakijama, likerima i bermetom. Uz prirodnu i kulturnu baštinu, te seoska domaćinstva i vinske ceste, naši glavni aduti su svakako zdravstveni i vjerski, pustolovni i ciklo turizam, te mnoštvo drugih turističkih proizvoda interesantnih svakom aktivnom turistu”, ističe Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i dodaje kako su prepoznatljivi i po mnogobrojnim atraktivnim manifestacijama.

Naftalanovo novo lice

Zagrebačka županija u 2018. godini zabilježila je 122.922 turističkih dolazaka, 41 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine. Porastao je i broj noćenja za 33 posto. Od ukupnog broja dolazaka, 93.279 gostiju bili su inozemni gosti. Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica koja bilježi porast turističkih noćenja za 60 posto, zatim Sveta Nedelja te Jastrebarsko koje bilježi osam puta više dolazaka i noćenja velikim dijelom zahvaljujući novootvorenom hotelu uz poznati kongresni centar. I u ovoj godini, Zagrebačka županija kontinuirano bilježi sve veći broj dolazaka stranih i domaćih gostiju.

 

123 milijuna

kuna vrijednost je prvog biciklističkog autoputa dužine 115 kilometara

Posebna pozornost posvećuje se zdravstvenom turizmu, kao jednom od najbrže rastućih turističkih proizvoda, s obzirom na to da se u Ivanić-Gradu nalazi Specijalna bolnica Naftalan, u kojoj bi uskoro trebali biti dovršeni 50 milijuna kuna vrijedni radovi na rekonstrukciji i dogradnji. Budući da se radi o jedinstvenom nalazištu ljekovitog naftalana, derivata nafte čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu, povratak ove investicije očekuje se u vrlo kratkom roku. U Zagrebačkoj županiji u tijeku su provedbe tri EU projekata koji će značajno obogatiti turističku ponudu. Izgradnja “Posjetiteljskog centra Sošice”, vrijednog oko 27,5 milijuna kuna, unaprijedit će sustav posjećivanja i edukacije u Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. S milijun eura vrijednim projektom “In cultura veritas”, kojeg Zagrebačka županija provodi zajedno sa slovenskim pograničnim subregijama, razvit će se atraktivna kulturno-turistička ponuda na lokalitetima kulturne baštine i vinskim cestama. Treći projekt “Greenway”, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj dužine oko 115 km i ukupne vrijednosti 123 milijuna kuna, dodatno će potaknuti razvoj ruralnog turizma, a Zagrebačka županija provodi ga s Gradom Zagrebom.

Potpore i subvencije

“Turizam je danas izuzetno dinamičan sektor, globalni se trendovi mijenjaju, a turisti su sve zahtjevniji, pa će se rast moći temeljiti na otkrivanju novih oblika ponude i turističkih proizvoda poput city breaka ili outdoor turizma, jer sve veći broj turista traži upravo takvu ponudu. Naravno, da bismo ostali konkurentni, moramo ići i ukorak s inovativnim trendovima poput digitalne revolucije”, ističe direktorica Alilović.

Turizam je samo jedan uspješan segment gospodarstva Zagrebačke županije. Prema analizi gospodarskih pokazatelja, Zagrebačka županija se, prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika nalazi na drugom mjestu, odmah iza Zagreba. Na drugom je mjestu i po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Prema broju poduzetnika je četvrta, a prema broju zaposlenih treća županija iza grada Zagreba. Vrijednost izvoza neprestano raste, što pokazuje da zagrebački poduzetnici mogu konkurirati najboljim europskim tvrtkama. Kontinuirano raste i broj zaposlenih.

“Mi kao županija različitim mjerama podupiremo gospodarski razvoj i rast. Ove ćemo godine iz proračuna izdvojiti 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava namijenjenih poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, OPG-ovima, udrugama civilnog društva te gradovima i općinama.

Nastavljamo s našim tradicionalnim potporama i subvencijama na poduzetničke kredite u iznosu od 10,2 milijuna kuna. 1,7 milijuna kuna osigurali smo za poduzetničke zone i oko 800 tisuća kuna za sajmove i gospodarska događanja. Ovogodišnja novost u proračunu je milijun kuna bespovratnih potpora za poduzetnike u turizmu koji bilježi sjajne rezultate.

Provedba EU projekata

Potpore u poljoprivredi ove godine dosežu iznos od 15,2 milijuna kuna, a 4,8 milijuna kuna smo namijenili infrastrukturi u ruralnim područjima”, pojašnjava župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te ističe kako su u županiji svjesni da stabilnost proračuna i pozitivna gospodarska kretanja upravo mogu zahvaliti poduzetnicima.

Zagrebačka županija uspješna je i u provedbi EU projekata. Od 2007. godine do danas na području Zagrebačke županije ugovoreno je EU projekata u vrijednosti od dvije i pol milijarde kuna u javnom i privatnom sektoru. 2019. godinu obilježit će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava 41,8 milijuna kuna.

Distributivni centar za voće i povrće ove godine ulazi u treću fazu izgradnje koja podrazumijeva proširenje kapaciteta za manipulaciju jagodičastim voćem i preradu voća za što je Zagrebačka županija osigurala vlastitih 3 milijuna kuna, a nabavu nove opreme za centar su prijavili na 10 milijuna kuna vrijedan Interreg program prekogranične suradnje.

Ulaganje u obrazovanje

“Trenutno je u tijeku prikupljanje i analiza projekata dostavljenih od strane naših gradova i općina, a neki od projekata koje predlažemo su gradnja nove bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Bistri, projekt korištenja termalne vode za grijanje javnih zgrada u Ivanić-Gradu, projekt obrane od poplava uz Savu i Kupu, gradnja višenamjenskoga hidrotehničkog sustava Zaprešić, projekt uređenja studentskog doma u Ivanić-Gradu te interpretacijski centar arheološkog centra Andautonija.

Sredinom prošle godine Srednja strukovna škola Velika Gorica zajedno s partnerima, Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo, imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru strojarstva.

Očekivani trošak za izgradnju i opremanje Centra u sve tri srednje škole je oko 70 milijuna kuna, a vrijeme završetka projekta oko dvije godine i siguran sam da ćemo završetkom ovog projekta i uspostavom rada Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju dati novi polet i zamah gospodarskom, a time i cjelokupnom razvoju naše županije i Hrvatske”, istaknuo je župan Kožić i dodao kako je Mate Rimac najbolji primjer da se i u Zagrebačkoj županiji može razvijati moderna tehnologija, jer planira gradnju tvornice, kao dio budućeg kampusa tvrtke Rimac automobili, gdje će se uspostaviti nekoliko proizvodnih linija za proizvodnju velikih količina baterija i pogonskih sustava. Turistički potencijali svih devet gradova te autohtoni proizvodi vrijednih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova posebno će biti predstavljeni 6. srpnja, na velikoj proslavi Dana Zagrebačke županije u gradu domaćinu Dugom Selu. Cjelodnevni slavljenički program na središnjem gradskom trgu namijenjen je svim uzrastima. Jutarnja zabava bit će posvećena djeci, a svi gosti cijelog će dana moći uživati u delicijama i atrakcijama zagrebačkog zelenog prstena.

Timovi gradskih turističkih zajednica u županiji natjecat će se za titulu Miss ili Mistera grilla Zagrebačke županije, a profesionalci iz Kulinarskog studija “Majstor kuhar”, pod vodstvom masterchefa Branka Ognjenovića, za sve posjetitelje, pripremit će kotlovinu, karakteristično jelo središnje Hrvatske. Slavljenička večer kulminirat će velikim koncertom jaskanskog kantautora Ivana Zaka.

New Report

Close