Zagreb spreman za katalog imovine, najam prostora već u siječnju skuplji

Autor: Suzana Varošanec , 11. siječanj 2023. u 07:00
Gradsko vodstvo najavilo i novi model naplate parkinga za ugostitelje/S. Strukić/PIXSELL

U nekoliko mjeseci za 27% smanjena količina miješanog otpada, plastike 50% manje.

Grad Zagreb je prema predsjedniku Gradske skupštine Jošku Klisoviću stvorio pretpostavke da se krene s projektom gradske riznice i kataloga gradske imovine u 2023. za koju, pak, kapitalne investicije u nizu projekata najavljuje gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Nakon puno godina u svim gradskim javnim ustanovama nema kašnjenja u plaćanju materijalnih troškova, dok ih je na početku mandata dočekalo probijanje rokova plaćanja u pojedinim ustanovama i po pola godine.

Naknade više i 800%
”Nakon lani provedenog financijskog restrukturiranja ZG Holdinga koji je bio na rubu bankrota, ali i smanjenja broja zaposlenih u administraciji za oko 700 ljudi, mogu najaviti da će ZG Holding 2022. završiti s pozitivnim rezultatom.

Grad ima razvojni proračun za ovu godinu, s velikim brojem kapitalnih investicija i u cilju podizanja kvalitete usluga”, kazao je Tomašević dodavši da je sadašnji model odvoza i naplate otpada ima veće rezultate od planiranih tako da u nekoliko mjeseci uspio za 27% smanjiti količinu miješanog otpada, a čak 50% je manje plastike. Dosad je prodano oko 14 milijuna plavih ZG vrećica.

Od aktualnih projekata istaknuto mjesto imaju oni vezani uz izgradnju dječjih vrtića. Trenutačno su tri u fazi realizacije, ali je prijavljen 21 projekt na EU za gradnju vrtića te je odobreno njih 16, uz sufinanciranje od 75% od strane Grada.

Za to je osigurano oko 400 milijuna kuna. Puno je kapitalnih investicija u više kulturnih ustanova u tijeku, pa se uskoro otvara obnovljeno kazalište Gavella, Arheološki muzej će biti uskoro završen, a popuno nova zgrada Hrvatskog prirodoslovnog muzeja do kraja godine, dok je Muzej za umjetnost i obrt krenuo u cjelovitu obnovu. Kreću i novi projekti, a prvi su Centar kino Kalnik u Črnomercu i projekt od pola milijarde kuna za novi društveno-kulturno obrazovni centar u Paromlinu.

Slijedi i uvođenje reda u javni prostor, kao i u reklame jer ih puno ilegalnih. Za korisnike poslovnih prostora u najmu u najavi su velike promjene na planu cijena najma, s time da više najamnine “neće biti posljedica inflatornih kretanja nego korekcija koje su povezane s tržištem” jer su cijene gradskih prostora u najmu godinama i po 10 i više puta niže od tržišnih.

Prvi se potezi na tom planu očekuju tijekom siječnja, a usto po prvi put je došlo do ograničenja broja parkirnih mjesta koja se mogu iskoristi za ugostiteljske objekte kao terase. U odnosu na 2019. u 202. je zatraženo dvostruko više parking mjesta kako bi na njih ugostitelji postavili terase, no sad sve njih čeka novi model plaćanja koji će poskupjeti naknade i za 800%.

Veliko povećanje naknada na plaćanje rezervacije parkirnog mjesta predstavlja njihovo izjednačenje s onima koje plaćaju tvrtke i fizičke osobe za njihovo parkirno mjesto. Za njih je posrijedi iznos od blizu 5000 kuna, dok je za ugostitelje cijena naknade iznosila 600 kuna (mjesečno). S uvođenjem reda u taj segment poslovanja Grad računa da će 2022. imati 5 puta veće prihode od naknade za korištenja javnih površina.

Stiglo novih 40 autobusa
Nakon što je stiglo 40 novih autobusa za uslugu ZET-a, a koji su 85% realizirani iz EU fondova, recentno je potpisan ugovor za nabavu 20 novih tramvaja vrijedan 375 milijuna kuna, u cijelosti financiran iz EU fondova.

Nakon punih 15 godina tijekom kojih nije kupljen nijedan novi tramvaj posrijedi je tek početak obnove ZET-a u smislu tramvaja, jer se do kraja mandata planira kupnja 80 tramvaja. Slijedi i širenje tramvajske mreže, te prva faza izgradnje Branimirove prema Sesvetama.

Grad Zagreb, kako navodi Tomašević, nema nadležnosti za postpotresnu obnovu privatnih zgrada, osim osiguravanja 20%-tnog sufinanciranja. U tijeku je obnova javnih zgrada, a završene su i prve škole koje su do te mjere bile oštećene da se u njima nije mogla održavati nastava pa se sad više od 1500 učenika u njih vratilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close